Обратно към категорията

НОВИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ 1-ВИ ЮЛИ

   

НОВИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ 1-ВИ ЮЛИ

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме новите цени на тока на извънредно заседание на 1 юли. Заради новите изисквания на закона, цените да влизат в сила от датата на приемането им. Въпреки, че бяха проведени две обществени обсъждания, все още не е ясно точно с колко ще поскъпне електроенергията за бита след увеличението на природния газ с близо 11%. Възражения срещу цените са внесли както доставчиците на ток, така и неправителствени организации.
Цените на тока от юли ще се увеличат средно с 2%, показват предварителните разчети на комисията за енергийно и водно регулиране. Това обаче няма да покрие всички разходи на електропреносните дружества и те ще трябва да избират какви икономии да въвеждат, предупреди доставчикът на ток в Западна България.
Недостигът на средства, който посочват от компанията за тази година, е 80 млн. лева. Друг проблем е липсата на предвидимост на пазара, както за битовите потребители, така и за самите енерийни дружества. 
Експерти сигнализираха и за друг проблем на пазара на ток, който ще се появи докрая на годината. Европейската комисия трябва да приеме нови регламенти, които ще въведат задължението за въвеждане на умни мрежи и увеличаване на възобновяемите енергийни източници. Това би увеличило сметките за ток многократно в случай, че България не вземе предварителни мерки.
В момента в България няма умни мрежи, които показват потреблението на ток в реално време. За въвеждането им ще са необходими поне един милиард лева, с които засега секторът не разполага. 


Източник: БНТ









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 Страхил 18.06.2018 06:58

Богат край, хубави хора! Цената на тока хич не ги интересува.

 

 

#1 Страхил 17.06.2018 11:15

Ако енергопреносните дружества са на загуба, тогава може и да се мисли за повишаване на цената на тока. Но те май доста добре печелят. https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/02/26/2925016_pechalbite_na_drujestvata_na_cez_evn_i_enegro-pro/ ЕВН през последните няколко години ТРИ пъти смениха електромерите.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!