Обратно към категорията

Животновъди от община Болярово на протест срещу принудителното избиване на поминъка в региона

   

Животновъди от община Болярово на протест срещу принудителното избиване на поминъка в региона

Гледайте LIVE от протеста тук: 


https://www.facebook.com/pg/Radio-999-BG-100666926648233/videos/?ref=page_internal



Жители на ямболската община Болярово излязоха на протест срещу принудителното избиване на дребни преживни животни в региона. Тази сутрин с тежка техника и автомобили те блокираха пътя на разклона към селата Странджа, Крайново и Шарково.

Причината - вчера излязоха положителни резултати за болестта чума по овцете и козите в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Малко Шарково. 
Пробите са от европейска референтна лаборатория в Париж и на базата на това е издадена заповед, която указва принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на близо 2000 дребни преживни животни.
Стопаните обаче настояват за втора проба и заплашват, че няма да допуснат избиването на животните, тъй като в този регион няма друг поминък освен животновъдството. Освен това според животновъдите обезщетенията, които ще получат, няма да са достатъчни за възстановяване на стадата и секторът на практика ще бъде унищожен. 
Преди по-малко от месец заради същото заболяване бяха умъртвени други 1 400 животни в село Воден.
 
Пред нашия екип днес собственците на животни разказаха, че се борят за спасението на поминъка си сами. Единственият представител на местната власт, дошъл сред хората днес, беше кметът на община Болярово Христо Христов. 
Фермерите казаха още, че са подали сигнал до Прокуратурата за отмяна на заповедта за избиване на животните и очакват решението и. От свои източници, втеринарни специалисти, 999 научи, че това на практика е невъзможно. Така че, след падане на блокадата най-вероятно ще се пристъпи към избиване на дребните преживни животни, овце и кози, на територията на селата Странджа, Крайново и Малко Шарково.
 





Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Anna Maria 12.07.2018 21:00

http://www.oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Reviewreport/Review?page_refer=MapFullEventReport&reportid=27029 Съжалявам, но всички животни в други 200 километра турски гранични зони са убити.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!