15 000 изстрела ще прозвучат на Бузлуджа по повод годишнината от подвига на Хаджи Димитър и четата му


13/07/18 09:09:11коментари:215 000 изстрела ще прозвучат на Бузлуджа по повод годишнината от подвига на Хаджи Димитър и четата му

15 000 изстрела от оригинални пушки и револвери , някои от които произведени преди повече от 150 години ще проехтят в събота на връх Бузлуджа по повод юбилейната годишнина от сражението там между четата на Хаджи Димитър Асенов и Стефан Караджа и преследващата ги турска потеря.
 
Във възстановката на битката, при която загива Хаджи Димитър участие ще вземат 150 активисти на националното движение „Традиция“, а в дрехите на легендарния сливенски войвода за седми път ще излезе казанлъчанинът Николай Байнов. Буквално в последния момент ще стане ясно, които от мераклиите ще облекат читашките униформи, а кои ще бъдат с хайдушките премени, обясниха запознати с предварителната подготовка за мащабната възстановка.
 
Веднага след като проехти и последният изстрел ще бъде отслужена заупокойна литургия, а вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, под чийто патронаж е юбилейното честване ще валидира специално изработена по заявка на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ пощенска карта със силуетите на двамата войводи.
 
За пръв път организаторите предвиждат на Историческа поляна да има надпяване под наслов „Балканът пее хайдушки песни“ , в което ще участват народни изпълните на практика от всички общини, през които четата е стигнала от Дунав до Стара планина.
 
На всички дошли да се поклонят на лобното място ще бъде разлят осветен курбан, за който ще бъдат заклани 8 овце.
 
monitor.bg

Коментари


Страхил | 13/07/18 14:32:40


" а вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, под чийто патронаж е юбилейното честване ще валидира специално изработена по заявка на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ пощенска карта със силуетите на двамата войводи."

Щял да ВАЛИДИРА!!!
На туй ли ви учат във факултета по журналистика?


fen | 13/07/18 12:50:25


qmbol e tamСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ИЗДИРВАТ 15-ГОДИШНО МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН

СПИРАТ ДВИЖЕНИЕТО ПО УЛ. ПРЕСЛАВ ОТ ПОНЕДЕЛНИК

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел

Президентът Румен Радев ще бъде гост на тържествата по повод Деня на Община Тунджа


Най-коментирани новини

СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

Тайсъна със злато за България от Европейското

Магистрала "Тракия" става интелигентна срещу 7.2 млн. лв.

Тодоровден е


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ