Обратно към категорията

15 000 изстрела ще прозвучат на Бузлуджа по повод годишнината от подвига на Хаджи Димитър и четата му

   

15 000 изстрела ще прозвучат на Бузлуджа по повод годишнината от подвига на Хаджи Димитър и четата му

15 000 изстрела от оригинални пушки и револвери , някои от които произведени преди повече от 150 години ще проехтят в събота на връх Бузлуджа по повод юбилейната годишнина от сражението там между четата на Хаджи Димитър Асенов и Стефан Караджа и преследващата ги турска потеря.
 
Във възстановката на битката, при която загива Хаджи Димитър участие ще вземат 150 активисти на националното движение „Традиция“, а в дрехите на легендарния сливенски войвода за седми път ще излезе казанлъчанинът Николай Байнов. Буквално в последния момент ще стане ясно, които от мераклиите ще облекат читашките униформи, а кои ще бъдат с хайдушките премени, обясниха запознати с предварителната подготовка за мащабната възстановка.
 
Веднага след като проехти и последният изстрел ще бъде отслужена заупокойна литургия, а вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, под чийто патронаж е юбилейното честване ще валидира специално изработена по заявка на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ пощенска карта със силуетите на двамата войводи.
 
За пръв път организаторите предвиждат на Историческа поляна да има надпяване под наслов „Балканът пее хайдушки песни“ , в което ще участват народни изпълните на практика от всички общини, през които четата е стигнала от Дунав до Стара планина.
 
На всички дошли да се поклонят на лобното място ще бъде разлят осветен курбан, за който ще бъдат заклани 8 овце.
 
monitor.bg










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 Страхил 13.07.2018 11:32

" а вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, под чийто патронаж е юбилейното честване ще валидира специално изработена по заявка на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ пощенска карта със силуетите на двамата войводи." Щял да ВАЛИДИРА!!! На туй ли ви учат във факултета по журналистика?

 

 

#1 fen 13.07.2018 09:50

qmbol e tam


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!