Български евродепутат постави въпрос към ЕК за алтернативата на умъртвяването на животни


14/07/18 08:43:27коментари:2Български евродепутат постави въпрос към ЕК за алтернативата на умъртвяването на животни

Евродепутат Момчил Неков е разтревожен от избиването на стотици овце и кози в Бургаско и Ямболско, предприето заради открито огнище от чума по дребните преживни животни. В отговор на притесненията на производители, Неков търси алтернатива на мярката „умъртвяване по хуманен начин“. Според него тя е крайна и застрашава поминъка в тези погранични райони на ЕС. Заради създалата се криза и протестите на животновъдите Момчил Неков отправи спешни въпроси към Европейската комисия /ЕК/ и Европейският орган за безопасност на храните /ЕОБХ/, като настоява за бързи и своевременни органи.
Ето въпросите на Момчил Неков към ЕК:
През юни 2018 г. бяха констатирани два случая на чума по дребните преживни животни в с. Воден, община Болярово и с. Кости, община Царево. В следствие на това бяха умърртвени 1400 дребни преживни животни с. Воден и 394 в с. Кости.
На 4 юли са били получени положителни резултати на чума по дребните преживни животни от лабораторията CIRAD във Франция за животни в селета Крайново, Шарково и Странджа за проби, които са били взети няколко седмици преди това.
Според специалисти в сектора, оповаващи се на научна литература, относно чумата по дребните преживни животни, се оказва, че животните могат да развиват имунитет и да преодоляват заболяването.
ЕК чрез решение за изпълнение 2018/954 от 4 юли дава препоръки на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ да предприеме мерки с цел предотвратяване на болестта по дребните преживни животни в ЕС. БАБХ е излязла със заповед всички дребни преживни животни в посочените селища да бъдат ефтанизирани по хуманен начин.
1. Не намира ли Комисията мярката „умъртвяване по хуманен начин“ за крайна и застрашаваща единствения поминък в тези погранимни райони на ЕС?
2. Какви алтернативи на тази мярка предлага ЕК?
3. Би ли наложила ЕК сакнкции на България в случай, че дребните преживни животни във въпросните селища бъдат изолирани в затворени животновъдни обекти без контакт със среда, която предразполага разпространението на чумата по дребните преживни животни?

Въпрос към Сьорен Нилсен, председател на Панела по въпросите на хуманното отношение и здраве на животните към ЕОБХ:


1. Може ли да ме информирате какви други мерки, освен убийствата на животни, бихте препоръчали на овцевъдите в тези региони?
2. Дали споделяте мнението, че животните могат да бъдат изолирани в специално определена ферма и наблюдавани отблизо, вместо да бъдат ефтанизирани хиляди здрави животни от няколко стада?
 
 
Коментари


Ели Кирилова | 15/07/18 00:13:03


Хора, тази история с избиването на хиляди овце и кози от Бургаско и Ямболско, с. Воден, с. Кости, общ. Болярово и община Царево, в Странджанско, сега вГолямо Шарково заради фалшива чума си има своето обяснение. Кое е най-хубавото и най-здравословно кисело и прясно мляко, което ядем и пием? Кой е най-хубавият и качествен кашкавал, кое е най-хубавото и качествено сирене? Кои са най-хубавите млечни продукти? Овче и козе мляко, кашкавал и сирене от овче и козе мляко! Ясно е откъде извира тази злоба и това желание да унищожат колкото се може повече дребни преживни животни - тоест овци и кози в България! Помнете - това няма да е краят! Тези изроди ще продължат с подобни фалшиви тестове и по други места из България, и другата година, и така - докога?! Докато Българското мляко, масло, сметана, кашкавал и сирене, и млечни продукти изчезнат ли?! Това ще е една война.


Елена Мелников | 14/07/18 19:15:52


Моля, прекратете убийствата на здравите животни. Отделете ги в отделна ферма и ги наблюдавайте отблизо. Моля, спасете хилядите здрави животни! Имайте страх от Бога! Имайте милост към хорицата от тези региони!Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

Правят склад на НАТО за самолетно гориво край Сливен

Тайсъна със злато за България от Европейското

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел


Най-коментирани новини

ПОДРОБНОСТИ ЗА ПОЧИНАЛИЯ В ДВОРА НА БОЛНИЦАТА МЪЖ

Юлияна Сакъзова: След няколко години нашите деца няма да знаят кои са Ботев, Левски и Бенковски...

Зам.-кметът на Хасково живее в общинско жилище за социално слаби

Тайсъна със злато за България от Европейското


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ