Обратно към категорията

Кризата в Ямболско продължава. Малките фермери от Воден отказват обезщетенията, искат преизчисляване!

   

Кризата в Ямболско продължава. Малките фермери от Воден отказват обезщетенията, искат преизчисляване!

Недоволството на стопаните и протестите на стотици срещу евтаназирането на цели стада в Странджа предизвика Извънреден председателски съвет в НС днес. След серия репортажи на 999 за недоволството на стопаните, кризата в Странджа се пренесе в парламента. 

 
На място в засегнатите села и днес ситуацията следи наш екип. Kореспондентът на 999 Веселин Цветанов съобщи, че в село Шарково протестиращите  остават в готовност да попречат на евтаназирането на последното останало стадо в селото – това на станалата популярна баба Дора. Хората опъват палатки и смятат да останат и в следващите дни, за да не стигнат ветеринарите до мястото.
Местните се притесняват още, че е възможно да тръгнат зарази, след избиването и загробването   на толкова животни в региона. Видими мерки по дезинфекция срещу чума в с. Шарково няма. Все още в селото не са пристигнали и представители на ЕК, които се очакват днес.
 
В друго населено  място, засегнато от чума по дребния добитък – с. Воден от днес трябва да започне изплащането на обезщетенията на стопаните.
По думите на министърът на земеделието Румен Порожанов обезщетението, което ще получат стопаните на евтаназираните  животни е абсолютно адекватно.
Сред местните хора обаче назрява напрежение, тъй като в 14 ферми във Воден хората са имали по-малко от 50 животни. По тази причина не могат да бъдат регистрирани като земеделски стопанства и съответно няма да получат пълна субсидия.
 
Пред екипа на 999 дребните собственици са заявили, се отказват да вземат обещаните обещетения (190 лв. за овца и 140 лв за коза) и настояват за преизчисляване. Утре, на протеста в София, те ще внесат протестна подписка.
 
Сред останалите мерки, които се вземат днес са засилване на проверките за пренос на храни и дезинфекция на 10-километровата зона преди граничен контрол.
От днес, 17 юли, на двата прохода в област Стара Загора – Шипка и Прохода на републиката, има осигурени постоянни полицейски постове. които извършват проверки, за да не се допусне превозването на потенциално опасни или заразени животни от Южна към Северна България.
Евтаназирането  на овце и кози  в Ямболско временно е спряно, въпреки това животновъдите вече нямат доверие във ветеринарите и институциите.
 
Претестиращите планират протест пред Министерския съвет утре.
 
БСП поиска оставки заради кризата с чумата. 
Това обяви лидерът на Левицата Корнелия Нинова след спешната среща в Народното събрание. Всичко направено до тук е незаконно, беше категорична Нинова. Затова и левицата иска оставката на земеделския министър Румен Порожанов. По думите на Нинова държавата е съгласна да приеме предложението на БСП - докато не се докаже, че става въпрос за чума, да се вземат карантинни мерки и да не се убиват животни.
Умъртвяването на животните заради риска от чума е единствената възможна мярка при създалата се ситуация. Това обясниха от БАБХ. Според шефа на агенцията Дамян Илиев обаче липсата на комуникация със стопаните е нарочно търсен ефект, за да се предотврати укриване на добитък. До момента около 4 000 са унищожените животни в шестте огнища, което реално е 50% от поминъка на хората в региона. 
  
 
















Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!