Една малко по-различна история за новия и по-хубав градински мост в Ямбол


21/08/18 07:45:11коментари:24Една малко по-различна история за новия и по-хубав градински мост в Ямбол

Строително-ремонтните работи по обновяването на основния пешеходен мост към Градския парк на Ямбол  бяха по проект „Ямбол и Одрин – два града на Тунджа“, защитен по програмата за Трансгранично сътрудничество България – Турция. Te     стартираха на 12 март, като размерът на средствата бе 465 494.09 лв. Ремонтът продължи близо 5 месеца и приключи на 11.08.2018 година. 
 
Преди години програмата бе прекъсната от турска страна, вероятно заради гласуваната декларация за признаване на арменския геноцид от Общински съвет- Ямбол.   Декларацията беше приета на 38-то заседание на предишния ОбС, проведено на 28 октомври 2010 г, с гласовете на 28 от общинските съветници като, против се обявиха само двама представители на ДПС.

 Тогава, кмета на Ямбол получи писмо от кмета на Одрин, за това че замразява всякакви взаимоотношения между двата града. Цитиран от Дарик, Г. Славов съобщи, че ще изпрати официално писмо до кмета на Одрин, в което да поясни, че позицията на общинския съвет за геноцида не съвпада с позицията на общинската администрация (кмет, зам.кмет, секретар и т.н). 

Две години по-късно (пред 2012-та) Ямболският Общински съвет отмени решението за приетата Декларация . Отмяната бе остро осъдена от арменската общност в града. Поругаване паметта на милион и половина избити арменци – така, тогава определиха  решението на общинските съветници и кмета  представители на арменската общност в Ямбол. "В Бургас се прие, в Пловдив се прие. Хората си отстояха, те също имаха икономически санкции, а ние променяме решението. Това не мога да разбера. Обидени сме.Това беше голям шамар за арменската общност в Ямбол”, заяви тогава председателя Соня Аршавир. 
 
Припомняме, че искането за отмяната на Декларацията бе продиктувано от това  че бъдещи проекти с Турция ще останат нереализирани. Според вносителите, представители на няколко политически формации, Декларацията изостряла и междусъседските отношения. Дали това са реалните причини или на общинските съветници е бил оказан натиск от страна на кмета или от други, не може да се потвърди. Публична тайна е, че мнозинството в ОбС е контролирано от кмета Г.Славов.

 
ДОКОЛКО ЗАВИСИМИ И ОТ КАКВО/КОГО СА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ В ЯМБОЛ
 
 
Факт е, че според ямболските съветници и кмета арменски геноцид не е имало.  

През 2015-та година българския парламент прие декларация за масовото изтребление на арменците. В подкрепа на решението гласуваха 157 народни представители, „против” бяха 36, а „въздържали се” нямаше. С декларацията, 24 април е обявен за ден на възпоменание на жертвите на масовото изтребление на арменците от страна на Османската империя.
 
...но в Ямбол днес си имаме почти нов и визуално красив мост, макар и издействан с големи компромиси на съвестта на кмета и общинските съветници, гласувайки отмяната на Декларацията. 
 
 
"Върнах се в село, ала я нямаше вече общинската гора. Остригали я беха докрай. Секретар-бирникът си беше вдигнал хотел в Студница, кметът си купи трийсет декара лозе в Брястово, горският си направи къща… Само аз останах на гола съвест и половинка пенсия. Скъпо ми се върза, но какво да правиш — съвестта всякога се е купувала по-скъпо и от черния хайвер!"
 
Откъс от разказа на Николай Хайтов "Гола съвест"
 
 Коментари


Иван | 31/08/18 11:03:22


И още едно допълнение към казаното до тук - градинката с пилона е ненужно голяма и опасна за преминаващите в посока залата горната и част е излязъл почти на средата на естествения път в тази посока , човек ако бърза може и да се спъне ! Опасна е !


наблюдател | 30/08/18 16:21:31


на една от снимките ясно се вижда, че белите бетонни плочи, които са отстрани на тухлите са начупени, все едно са удряни с чук отгоре. тухлите са понатрошени тук там и не са на едно ниво. малките тухлички по края са наредени като че ли са бързали. най-вероятно да се изкъртят след снега. скарите за оттичане на водата са слочени неравномерно. бетонът около тях изглежда повреден. като едното нищо ще измислят един ремонт за 200-300 хиляди напролет. и той няма да е по съвместен проект с други градове по реката.


До Страхил | 23/08/18 14:39:29


Аз ще го похваля. Минах, пръцнах и нито една плочка не мръдна. За снимки ме достраша, че не знам дали издържа на светкавици :)


Страхил | 23/08/18 13:51:30


Тъй ли не се намери един да се прежали и да похвали "новия мост"!


hp | 23/08/18 11:02:12


Изключително грозно творение! Изключително грозни вътрешно хора - кмета и продажниците му! Време е да ги разкараме!!!


румен | 22/08/18 22:36:48


Очаквайте скоро да гласуват в общината че е нямало турско робство.


Някой | 19/08/18 18:55:06


Очаквайте скоро да се гласува от общината Такса за влизане в парка. Всичко е подготвено... ограда, КПП-та на моста. Май липсват ограждения по брега на реката, но това са подробности...


Армен | 18/08/18 17:02:22


Политически момент има и то голям. България се наведе на Турция в лицето на кмета г -н Славов, който продаде честта на ямболци и паметта на арменците за 500000 турски лири. Също както направи и с гласувания дълг от 17000000 лв., които няма той да връща на банките а ние, и основната му цел е да открадне една голяма част от тези пари.


Иван | 18/08/18 00:20:14


Въобще няма да се учудя ако догодина и парка стане "синя зона" и да влезеш в него ще трябва да си плащаш. Тези КПП-та са идеално приложими за това. Колко години плащаме левчета за да влезем в гробищата при починалите ни близки.


дончо динков добрев от джин | 17/08/18 17:25:09


тука няма политически момент. паважът е красив макар и недоизкусурен тук там. порталът е грозен и не пасва. елементарно е да се види. политиканстват само безделниците, мързеливите и некадърните. портата е грозна. дано да я префасонират и да махнат тези нескопсани шкафчета и да сложат красиви фенери и осветление.


Бойчо | 17/08/18 15:11:12


Ами този с негови парил ли го направи. Това даже не са турски или одрински пари - защо не го направи гръцки или сръбски град и да се усвоят от Брюксел - какво ще му се клати фес на одринския паша.Май кмета на Ямбол се оказа обикновен помияр.


корнелий | 17/08/18 14:45:35


не че наистина е супер красиво новото творение,ночервените боклуци и това дори не направиха,само плюят


ямбол | 17/08/18 08:58:51


бутафория на вход към древноегипетски фараонски храм или гробница. грозотия и излагация. и хората трябва да виждат този смотаняшки портал всеки път като ходят до градината. дето има една дума като на свинче звънче. това все едно някой турски управник го е поръчал като подигравка с населението на града.


ямбол | 17/08/18 08:45:23


ямбол има уникална градина. как можаха да сложат тази грозна порта с тези шкафчета-кулички и тези смотани фенери. нито се връзва с паважа нито с пейзажа. грозно та даже отвратително. и цвета е един пустинен. пълен резил. но най-грозното са шкафчетата с фенерите. това е подигравка с града.


bbb | 17/08/18 08:44:02


Кой каквото и да направи за града ни,все ще се намерят мрънкачи,които да плюят!


Стоян | 16/08/18 23:40:17


На кому беше нужна тази претруфена история? Каква е идеята на тия "портали"? Може би просто имаше едни пари за "усвояване" и са се чудели как да ги "усвоят".


добромир | 16/08/18 23:14:39


портите на моста са като за гробища а не за парк за разходка и веселие. фенерите на портите и те са такива. толкова майстори има на вито желязо, толкова архитекти има. как и от къде извадиха този проект? грозотия.


добромир | 16/08/18 23:02:02


на снимките ясно се виждат счупени тухли от настилката. тухли над и под нивото на паважа, точно като капан за спъване и падане. защо ли в БГ като се строи винаги се оставя по някоя дупка или нещо ей така недовършено и недоизкусурено. подобни проблеми имат и настилките в Каргона след моста. у(при)свояват се едни пари и после айдееее до следващия транш на фондове. А че се е "дисцанцирал от мнението на ОС" е просто гадно. нищо не оправдава такова поведение. още повече пък и за "опазване финансирането на редица проекти". това е продажна нагаждаческа политическа позиция. лакейство и блюдолизничество. това е проява на липса на гръбнак. и точно заради това мостът за мен е мост на падението, мост на купената съвест, мост на едно недостойно за уважение поведение. на всичкото отгоре е порталът е ужасно грозен като изпълнение. безвкусица. както се казва не заслужава и цивката си да хвърлиш там.


Тончо | 16/08/18 21:32:29


Георги Славов- клиент на прокуратурата съвсем скоро ще отиде на топло ... но ако беше малко от малко човек трябваше да отговори на валията на Одрин ,че България не се продава и да му тегли една ... не да се обяснява като султанска ханъма ... той само се зъби в Ямбол на българи пък вънка пред валията стои като препикано мушкато ...


Страхил | 16/08/18 13:19:59


"какви са тез грозни кулички на вратата?"


Целият ансамбъл на порталите на мен ми напомня на мутренска гробница.
А и нацвъканите надгробни фенерчета затвърждават тази асоциация.
Но пък никой не е казал, че тези които харчат парите ни, задължително трябва да са естети.
Те трябва да са добри стопани.
Не зная как приемателната комисия ще се справи с това отвратително качество!
Явно на обекта работник с по-висок от четвърти разряд не е имало.
"Сливенската фирма" със сигурност пари няма да види.
Защо колоните на изхода към залата са с различна височина?
Защо няма симетрия на челата при поставяне на облицовъчните плочки?
Защо шапките на колонките на моста не са нивелирани?
За различните фуги на настилката не си струва да коментирам.
А и разлика в нивата на плочите от настилката има на доста места.
Дано никой не се спъне, че и ако още не е въведен в експлоатация става сложно.
Кеворк | 16/08/18 10:15:25


Защо мълчите, арменци!? Милион и половина от вас за жертви на геноцида, аз ли да ви го напомням? И от вас ме е срам, избити са ваши деди. Нямате родова памет ли, или от нея пари не се правят ? Или да стъпвате върху нови плочки е по-важно?


добромир | 16/08/18 01:50:45


какви са тез грозни кулички на вратата? това са като къщички за кукувички, а портите отдолу са като милиционерски будки от времето на соца. срамно е, че мост се строи с турски инвестиции, купили съвестта на някои управници. през този мост аз лично няма да мина. за градината има още няколко моста, ако ми се наложи ще минавам от там. едно е грозотия. второ е символ на купена съвест. 465 494.09 лв плюс още "съвместни проекти". срам.


Краси | 15/08/18 21:43:49


По-малоумен и продажен кмет няма! Има неща, който струват много повече от проекти- наричат се достойнство и историческа памет. Срам ме е, много ме е срам че заради един надупен и алчен “човек” Ямбол отново се “прослави” с кретенско управление.


мария | 15/08/18 16:47:14


Продажник, не Георги Славов, а Гюнай Сюнай. Майната им на проектите. Те и без това са за присвояване, а не за усвояване на пари.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

ДНК ЕКСПЕРТИЗА ДОКАЗВА СЪПРИЧАСТНОСТ НА МАРТИН КЪМ УБИЙСТВОТО В СОТИРЯ


Най-коментирани новини

САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ПОЧИТАМЕ ПОКРОВИТЕЛКАТА НА МАЙЧИНСТВОТО - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА

Водата в Тунджа е спряна, без това да е съобразено със закона от страна на община Ямбол


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ