Обратно към категорията

ВИКТОРИЯ ДИМИТРОВА: Жалко е, че сме сплотени само за страха

   

ВИКТОРИЯ ДИМИТРОВА: Жалко е, че сме сплотени само за страха

"Има една много стара и вярна поговорка, че " За милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Предполагам, че сме взели тази фраза доста насериозно и дори не се замисляме, че има и някаква друга реалност.

В разказът на Николай Хайтов - "Гола съвест " е пресъздаден точно този образ с "кокошките" и "милионите". Един народ, който под името на държавата си - България изглежда сплотен, силен, борбен и много упорит, а всъщност е гнил и много разделелен на бедни и богати, на българи и роми, на грозни и красиви и прочие. Ние сме като гнил плод, който с всеки изминал ден става все по-зле и по-зле.

Нация, която е приела, както в разказа, така и в живота до днес, че щом определена група от хора имат определен брой пари, са защитени дори от смъртта. Виждаме всекидневно как има все още клети хорица, които се борят със системата, застават срещу нея, молби, жалби, заплахи.. Но без опит.

Защо е така ли? Защото всички тези листи хартия, които изписват, безсънните нощи, които прекарват да се чудят, защо на тях и как да изхранят семействата си и понякога принудени от собствената си родина, заминават да си дават златният труд другаде. Точно тези хора, пишат ли пишат, а "милионите" просто си припалват с поредния лист хартия печката тази вечер. Хубаво нещо са приказките и разказите, но когато стават реалност понякога си задаваш въпроса - Струва ли си да тичам срещу вятъра?
 
Струва ли си онова усилие, което няма да бъде зачетено, дори по-лошо.. Може да ме вкарат в затвора, да ми напишат акт или да извъртят така нещата, че да се окаже, че не съм запозната със ситуацията.
 
Някой чел ли е легендата за хан Кубрат и синовете му? Сигурна съм, че повечето дори няма да се сетя за нея, но съм още по-сигурна и кой няма да се сети! - Нашите управници! 
 
В разказа си Н.Хайтов говори за сплотеност, но само от двама човека. За единство и за честност. Обаче, когато става дума да се намесят много пари, всичко се променя. Дали пред теб ще излязат двама или двеста, когато имаш шанс и властта да затвориш устата на "малките хора" ти са цар! Има една приказка - " което не се купува с пари, се купува с многооо пари". Доказахме си във времето, че е така. Умни, работливи, интелигентни хора метат прашните ни улици, всекидневно понасят обиди и какво ли не, защото знаят, че не са на онова ниво, което им се иска да бъдат. А тези наши бивши затворници, бивши наркомани, и най-вече бивши ОХРАНИТЕЛИ са на онези постове, които дори не знаят наименовянията им. Но разбира се - " за милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Това "златно правило" стои между редовете на разказа на Н.Хайтов. Вижда се толкова ясно, че един народ, който е решил, че трябва да проваля определена стъпка на човек с пари няма как да стане. Виждаме, че всяка институция е пряко свързана с друга, че дори и да си казваме, че живеем в свободна държава, това не е така. Нямаме право на изказ, защото устите ни биват затворени с много пари. Мнозинството от хората са се примирили с този начин на живот, но има и такива у които съвестта проговаря , но за доста кратко.
 
И тук се връшам на легендата за Хан Кубрат, който с всякакви усилия показва на синовете си как трябва да са сплотени и как семейството е най-важното. Показва им, че когато едни стрели в случая един народ е заедно и се държи здраво няма да умре. Може би и ние сме сплотен народ, но само, защото има и нотка страх. Страх да не останем и без онова, което е минимално. Страх, че утре детето ни може да е преследвано и страх, че никога няма да се върнем вкъщи. Обединени сме, всеки приканва другият да не казва лошо, да не е против държавата и онези "милиони", защото не знае на какво са способни.
Жалкото обаче е че сме сплотени само за страха. Той ни държи на това ниво."


Автор: Виктория Димитрова


Материалът е написан по повод играта на Радио 999, в която участниците трябва да напишат анализ на разказа на Николай Хайтов "Гола съвест", свързан с нашата действителност. Предизвикателството продължава до 5-ти септември.

Правилата за участие вижте тук: 

НАГРАДИТЕ В НОВОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО НА РАДИО 999 ВИ ОЧАКВАТ!
 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!