Обратно към категорията

Стопаните трябва да заколят прасетата си, ако са в близост до големи свинеферми

   

Стопаните трябва да заколят прасетата си, ако са в близост до големи свинеферми

Всички домашни прасета в близост до големи свинеферми в страната да се колят от стопаните си. Това предложение ще бъде направено на следващия Министерски съвет (МС), обясни министърът на земеделието Румен Порожанов. Това стана ясно след първото заседание на Националния епизоотичен съвет на тема африканската чума по свинете.
 
Министърът на земеделието Румен Порожанов представи мерките срещу разпространението на чумата по свинете: "На следващото заседание на Министерски съвет ще внесем предложение за стимулиране на усвояването на домашни свине в 20-киломтрова зона около индустриалните ферми. Идеята е да стимулираме тези, които са законни и които отглеждат регистрирани животни. По отношение на всички незаконни животни, не само в 20-километровата зона, ще бъде приложен законът. А именно всеки, който гледа животни без да е спазил съответните изисквания, ще бъде санкциониран спрямо закона".
 
 
Под усвояване властта има предвид клане.

Повече подробности даде директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев: "В сайта сме публикували информация какво да се прави след като се заколят прасетата, за да не доведе това клане до разпространяване на вируса с храната, която стои в хладилниците. Продължавам да твърдя, че наистина хората трябва да си заколят прасетата. Ще излезе и решение на Министерски съвет. Но тези, които не го направят, ако погледнем законодателството, което е изключително строго в тази посока, ще се наложат актове и тези животни ще бъдат евтаназирани без компенсации за стопаните. Това е законът!"

Източник: Дарик









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 образ безподобен 17.09.2018 09:12

Ако имаше знак за харесване на коментари, щях да дам едно харесване на коментара на Страхил. Ама няма:)!

 

 

#1 Страхил 15.09.2018 04:19

„Животните гледаха от прасе към човек и след това обратно, но не можеха да намерят разлика.” Джорж Оруел


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!