Обратно към категорията

Имунизират пенсионерите над 65 г. срещу грип

   

Имунизират пенсионерите над 65 г. срещу грип

Пенсионерите над 65-годишна възраст ще бъдат имунизирани срещу грип безплатно. Това е част от Националната програма за превенция на това заболяване, която е разработило правителството, съобщи зам.-председателят на здравната комисия на Народното събрание д-р Лъчезар Иванов по време на кръгла маса в парламента.
Ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна, уточни той и допълни, че в момента се разработват механизмите, по които ваксинациите да започнат още през 2019 година.
Д-р Иванов беше категоричен, че лечението на грип не трябва да започва с антибиотик: „Изключително погрешно е тази форма на самолечение, която е придобила широко разпространение. Моят съвет е първо заболелите да се обърнат към личния си лекар. Грипът се развива изключително бързо. Ако са минали повече от 72 часа, поведението му е едно, ако е в първите 20 часа, поведението е съвършено различно, но в никакъв случай не се започва с антибиотик“.
Грипът ще ни връхлети през октомври с два нови щама. Това са "Сингапур" и "Колорадо", каза проф. Нели Корсун, завеждаща Националната референтна лаборатория „Грип и остри вирусни инфекции“. „Колорадо“ е изолиран през зимата на 2017 година, като вариация на познатия ни от близкото минало щам „Виктория“, допълни тя.
Те са включени в новите ваксини. Заедно с тях ще върлуват и станалите традиционни за нашата страна „Пукет“ и „Мичиган“, който е пандемичен и е популярен още като свински.
Епидемиолозите обаче са категорични, че независимо от името симптомите са едни и същи – остро начало, което ни поваля на легло и се характеризира с отпадналост, болка в мускулите, висока температура, понякога кашлица и хрема, непоносимост към светлина.
По думите на депутата Лъчезар Иванов най-ефективният начин за борба с грипа са ваксините.
Нашата държава изостава в превенцията срещу инфекцията и тежките усложнения от нея. Ние се намираме на последно място в Европа по брой имунизирани. На 100 души са имунизирани 2,4, каза той.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Страхил 20.09.2018 11:16

Едва ли е от любов към пенсионерите. Търсете далаверата.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!