Обратно към категорията

110 ГОДИНИ СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО НЕЗАВИСИМОСТТА: Царският влак потегля отново

   

110 ГОДИНИ СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО НЕЗАВИСИМОСТТА: Царският влак потегля отново

На 22 септември 1908 г. княз Фердинанд слиза на гара Трапезица и тръгва с търновци към църквата „Свети 40 мъченици”, за да прочете Манифеста за обявяване Независимостта на България. В събота, 110 години по-късно, на гарата отново ще бъде прочетен историческият документ. За целта, от БДЖ пускат царския влак „Корона експрес”, който ще бъде воден от автентичен парен локомотив.
 
 
Днес в света се движат само два от тази серия – единият е в България, а другият – в Люксембург. Все още си няма име, но ден след празника на Независимостта ще привлече отново внимание към себе си с историческата възстановка на гара Трапезица.
 
Алберт Иванов, единственият човек, който се занимава с реставрирането на такива машини, казва, че на локомотива ще са нужни 12 часа, докато стане готов за експлоатация след запалването. Алберт се чувства щастлив от факта, че ще управлява и едновременно ще се вози в царския влак - така, както е правел Цар Борис III.
 
Атракционният влак потегля от първи коловоз на гара Горна Оряховица в неделя, точно в 11.50 ч. и пристига на гара Трапезица в 12.07 ч.

Източник: Нова Телевизия









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 ту 24.09.2018 20:40

Да живее България !


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!