Делник: Недосегаема ли е бившата фирма на Ямболския кмет?


09/10/18 10:08:11коментари:0Делник: Недосегаема ли е бившата фирма на кмета?

Бивша фирма на кмета продължава да се чувства недосегаема за контролните органи и създава проблем след проблем на гражданите.
 
Докато всички преминаващи бяха застрашени от необезопасеното събаряне на сградата на „Йордан Йовков” 2 (сградата зад пощата, в която преди доста години се помещаваше Просвета, а след това беше административна сграда на БТК), започналият строеж се превърна в истински кошмар за всички живеещи в блока над Билетния център. Самосвалите, които извозваха пръстта от изкопа, запушваха единствения път, по който живеещите в блока можеха да стигнат до паркинга си и те попадаха в ситуацията нито да могат да стигнат до домовете си през деня, нито да излязат от паркинга с автомобилите си за работа.
 
След многократни скандали и конфликти, общината се принуди да премахне гъбките, ограничаващи другия възможен път, който излиза към паркинга зад административната й сграда и така формално конфликтите бяха разрешени. В началото на строежа обаче той не отговаряше на никакви стандарти – нямаше информационна табела, нито надписи, че има опасност от падащи предмети. 20 дни след началото на строежа, той най-после разполага с информационна табела, от която става ясно, че откриването на строителната площадка е на 11 септември, разрешението за строеж е от 29 януари 2018 г., а датата на започване на строежа е 13 септември. Строежът е на офис сграда за обществено и делово обслужване със застроена площ 213 кв. м, а разгъната застроена площ ще бъде 1618 кв. м.
 
Според табелата строител е „УСМ Промстрой” ООД – Сливен, а строителен надзор – „Д-Консулт” – Пловдив. Продължителността на строежа е 24 месеца.
 
Дали сега строежът отговаря на всички стандарти за безопасност могат да отговорят само контролните органи, но те така и не посмяха да се намесят при събарянето на сградата, въпреки многократните сигнали. Припомняме, че на 19 август 2018 г. дори се стигна до инцидент, при който отломки от сградата паднаха върху преминаващата кола на общинския съветник Димитър Стоянов. Те пукнаха предното стъкло на колата, а част от тях са влезли през люка вътре в колата и са засегнали и шофьора, който по чудо не е предизвикал пътен инцидент.
 
Живеещите в блока над Билетния център сигнализират и, че строежът на сградата е блокирал пет паркоместа от Синята зона, които преди са ползвали.
 
Проверка на „Неделник” установи, че две от паркоместата, които някога са били в глухата уличка между двете сгради, са част от имота, закупен от фирма „Баланс 37” от община Ямбол с решение на Общинския съвет от 30 юли 2013 г. само за 20 095 лв. без ДДС за 244 кв. м., или само по 82 лв. на кв. м.
 
Припомняме, че към него момент фирмата беше 95 % собственост на брата на кмета Георги Славов – Светослав Славов, и само 5 % бяха на сегашния едноличен собственик – Галин Димитров. Т. е. кметът Георги Славов направи предложение на Общински съвет да продаде евтино земята под съществуващата сграда на брат му без дори да декларира конфликт на интереси.
 
Останалите три паркоместа все още са общинска собственост, но в момента се ползват при строежа за достъп на техниката до него. Сегашният собственик на фирмата твърди, че е платил на общината за ползването на нейната собственост, но това на този етап не е потвърдено.
 
Факт е обаче, че тази фирма се ползва с особеното благоволение на всички контролни органи, които упорито си затваряха очите за съществуващите нередности, защото я възприемат като „фирмата на кмета”, независимо кой е формалният й собственик и е нормално като граждани да питаме докога тя ще се чувства недосегаема и ще си позволява да не спазва правилата, които важат за други?!…


материал на Диана Иванова
вестник "Делник" 
 


Коментари


Петров | 08/10/18 16:43:59


А е време да чуем! Крайно време е!


Пламен | 08/10/18 14:52:52


Да сте чували за осъден кмет,депутат,министър с конфискацияна краденото и лежанка в пандиза?Само Ц.Ч.-защото е по-бедничък и не му стигнаха кинтите


Петров | 08/10/18 11:11:29


"Апетита идва с яденето". Докато нагляра има чувство за безнаказаност ще прави каквото си иска. Копира поведението на босовете си, снася си съответната комисионна към тях, получава съответната съдебна закрила и си мисли че ще векува и ще размята ...


Серафим | 08/10/18 07:04:35


С щетите които нанесе този наглец,и облагите които е придобил по време на кметуването си го нареждат в топ 3 на най-наглите,безочливи,алчни,аморални кметове в България!Сигурно много се гордее с "постиженията" си?


Страхил | 08/10/18 05:57:12


Добре, че си ти да го подсетиш.
Време е да започнат залаганията -- ще остане, или ще замине.


Много разочарован | 07/10/18 21:30:21


Тоя параход докога ще трябва да го гледаме? Да отплава към чужбина. Проблеми създава и той и фирмата му и наглата му раздухана администрация. ДОКОГА??!?!?Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Честит празник, Ямбол! Носете в сърцето си родното място, родния дом, близките хора!

На Видовден – излизат наяве всички сторени злини

Едни от най-добрите български рок-групи на Джулай морнинг край язовир Жребчево

В САЩ са обезпокоени: Българите ги смятат за по-голяма заплаха от Русия


Най-коментирани новини

Лишават малките населени места от пощенски станции

В САЩ са обезпокоени: Българите ги смятат за по-голяма заплаха от Русия

"ПРАЗНИЧНО": В ДЕНЯ НА ЯМБОЛ РЕКА ТУНДЖА ОТНОВО СМЕНИ ЦВЕТА СИ...

ВиК авариите на 17 юни


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ