Обратно към категорията

Частен съдебен изпълнител продава къщата-музей на Пейо Яворов в София

   

Частен съдебен изпълнител продава къщата-музей на Пейо Яворов в София

Къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител. Това показва справка на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщи агенция Фокус. Имотът, намиращ се на бул. „Раковски" № 136, е оценен на 1 628 758 лева. Обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г. Търгът трябва да приключи на 16 ноември 2018 г.
 
Къщата става музей през 1963 г. В този дом на столичната улица " Г.С. Раковски" Яворов и Лора Каравелова са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва и ослепява. "Няма такова място в София, което да пази по този начин паметта на Яворов", каза уредникът на къщата-музей Иво Милтенов, допълва агенция КРОСС.  Домът е паметник на културата, но в момента е частна собственост. През 2015 г. я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици.
 
"Ние нямахме представа, че има задължения по имота. Ние останахме с впечатлението, че имотът е изплатен напълно. В последвие се оказа, че не сме знаели всичко по отношение на този кредит", посочи Васил Панчев, управител на фирмата-собственик. В следствие на необслужване на кредита, са се натрупали лихви. "При нас дойде взискател по делото, който представи изпълнителен лист в оригинал. Собственикът е заложил този имот на юридическо лице за обезпечаване на отпуснат заем. До колкото ми е известно, това е втора подред ипотека. Преди това е имало още една, която е заличена", заяви помощник-частният съдебен изпълнител Валентин Василев.

Източник: Актуално
снимка: БТА









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!