Обратно към категорията

Политиките за обхват в ранно детско развитие обсъждат в Община Тунджа

   

Политиките за обхват в ранно детско развитие обсъждат в Община Тунджа

Сдружение „Свят без граници“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“ организират работна среща като част от кампанията за безплатни детски градини в цялата страна.  Събитието се провежада в рамките на два дни в Ямбол. Домакин на срещата е община „Тунджа“.  Инициативата е част от проекта „Заедно за силно и равно начало“. До момента в него са се включили 18 неправителствени организации. Форумът посветен на политиките на обхват в ранното детско развитие и обсъждане на отмяната на таксите в детските градини.  На срещата взеха участие общински съветници, директори на детски градини и представители на общините Лесичово, Павликени, Куклен и Луковит, които искат да направят градините безплатни.
Ако таксите отпаднат, 64% от родителите казват, че семейните им бюджети ще бъдат облекчени, а 47 на сто споделят, че ще се чувстват подкрепени от общините – това показват данните на изследване, проведено от агенция „Алфа рисърч“ (поръчано от фондация „Тръст за социална алтернатива“) представени по време на работна среща в Ямбол. 
 
Представителите на общините се запознаха с добрите практики в тази насока. Зам.-кметът на община Тунджа Станчо Ставрев обясни, че преди да станат общинските детски градини безплатни, община Тунджа е събирала около 50 хил. лв. от такси.
 „Със или без тези 50 хил.лв. общината няма да обеднее, но първо ще имаме едни доволни родители, че сме свалили не малък товар от семейния им бюджет и вотро 100% обхват на децата в ранна възраст“, допълни още Ставрев.
До момента поне 26 общини в цялата страна са премахнали, напълно или частично, таксите в детските градини. Форумът продължава и днес.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!