Депутатите гласуваха "умерено" по-висок данък за старите коли


18/10/18 11:46:11коментари:0Депутатите гласуваха "умерено" по-висок данък за старите коли

С 95 гласа "за" и 3 "против" депутатите приеха на първо четене промените в данъчните закони за следващата година. Две са основните промени, които се очаква да засегнат най-много хора - увеличение на данъка за стари автомобили и затягане на контрола на местните данъци. 
"Не повече от 20-30 % ще бъде ръстът на данъка на старите автомобили", заяви пред медиите в парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й стъпката е доста умерена. Освен това старите коли били по принцип с по-нисък данък.
"Сумата няма да е голяма и да утежни хората", уточни тя.
"От друга страна мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се трови с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това и дали ще продължим да се превръщаме в пазар втора употреба за старите коли в Европа", заяви още Менда Стоянова. 
Срещу промените се обявиха от опозицията. По думите на депутата от БСП Иван Иванов, чрез въвеждането на новият по-висок данък върху старите коли - "болшинството от хората ще бъдат подложени на още едно изпитание и също така събраните допълнително средства няма да се използват по предназначение".
Според измененията от 2019 г. данъкът върху превозните средства ще се формира от два компонента - имуществен и екологичен. Към имуществения се добавя коефициент за възраст на автомобилите, така че хората, които имат по-стари коли, да плащат повече. Според изнесените данни на синдикалните организации у нас, това ще засегне над 67% от шофьорите. 
 
По отношение данъка върху основните жилища, тя обясни, че облекчение от 50% от данъка се ползва за основно жилище.
"Всеки, който е декларирал повече от едно основно жилище, просто е заобикалял закона", поясни Стоянова. Сега се прецизира законът и се дава възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са се опитвали да бягат от закона.
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

ИЗДИРВАТ 15-ГОДИШНО МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН

Тайсъна със злато за България от Европейското

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел


Най-коментирани новини

СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

Зам.-кметът на Хасково живее в общинско жилище за социално слаби

Тайсъна със злато за България от Европейското

Магистрала "Тракия" става интелигентна срещу 7.2 млн. лв.


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ