Обратно към категорията

Депутатите гласуваха "умерено" по-висок данък за старите коли

   

Депутатите гласуваха "умерено" по-висок данък за старите коли

С 95 гласа "за" и 3 "против" депутатите приеха на първо четене промените в данъчните закони за следващата година. Две са основните промени, които се очаква да засегнат най-много хора - увеличение на данъка за стари автомобили и затягане на контрола на местните данъци. 
"Не повече от 20-30 % ще бъде ръстът на данъка на старите автомобили", заяви пред медиите в парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й стъпката е доста умерена. Освен това старите коли били по принцип с по-нисък данък.
"Сумата няма да е голяма и да утежни хората", уточни тя.
"От друга страна мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се трови с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това и дали ще продължим да се превръщаме в пазар втора употреба за старите коли в Европа", заяви още Менда Стоянова. 
Срещу промените се обявиха от опозицията. По думите на депутата от БСП Иван Иванов, чрез въвеждането на новият по-висок данък върху старите коли - "болшинството от хората ще бъдат подложени на още едно изпитание и също така събраните допълнително средства няма да се използват по предназначение".
Според измененията от 2019 г. данъкът върху превозните средства ще се формира от два компонента - имуществен и екологичен. Към имуществения се добавя коефициент за възраст на автомобилите, така че хората, които имат по-стари коли, да плащат повече. Според изнесените данни на синдикалните организации у нас, това ще засегне над 67% от шофьорите. 
 
По отношение данъка върху основните жилища, тя обясни, че облекчение от 50% от данъка се ползва за основно жилище.
"Всеки, който е декларирал повече от едно основно жилище, просто е заобикалял закона", поясни Стоянова. Сега се прецизира законът и се дава възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са се опитвали да бягат от закона.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!