По-облекчен ред за безплатните винетки за хора с увреждания


03/12/18 14:48:11коментари:1По-облекчен ред за безплатните винетки за хора с увреждания

 

По-облекчен ред за безплатните винетки за хора с увреждания. Промяната е свързана с въвеждането на електронен вариант на винетките от догодина. Това засяга над 200 хиляди души.
Право на безплатна едногодишна винетка имат хората с трайни увреждания, както и семейства, които имат деца с в уреждания.
Сега те подават документи в Агенцията за социално подпомагане, а след като бъдат одобрени, се връщат, за да получат стикера. С въвеждане на електронния вариант това връщане отпада.
С предлаганите промени се предвижда, след като Агенция "Пътна инфраструктура" издаде безплатните годишни електронни винетки, да изпраща потвърждения в електронен вид за генерирания електронен документ за всяко правоимащо лице до дирекциите "Социално подпомагане". Те от своя страна ще предоставят потвържденията на хартиен носител или ще го изпращат на правоимащите по имейл. Издаването на хартия на потвърждението се налага, тъй като не всички хора с увреждания имат електронна поща. Дори потвърждението да не бъде получено лично, това няма да е основание електронната винетка да се анулира от АПИ.
Предвижда се още при подаване на заявлението-декларация, по пощата или в електронен вид, социалните служби по служебен път да правят проверките в МВР, "Гаранционния фонд" и Регионалната здравна инспекция. Това ще се прави в случаите, когато ползвателите на безплатните електронни винетки не се явяват лично в дирекциите, за да предоставят за справка оригиналите на посочените документи, които пък са базата, за да се оформи искането до АПИ за издаване на безплатния електронен винетен стикер.

Коментари


Страхил | 04/12/18 07:07:10


А за пенсионерите е редно цената на винетките да е 50% по-ниска.
Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Честит празник, Ямбол! Носете в сърцето си родното място, родния дом, близките хора!

На Видовден – излизат наяве всички сторени злини

Едни от най-добрите български рок-групи на Джулай морнинг край язовир Жребчево

В САЩ са обезпокоени: Българите ги смятат за по-голяма заплаха от Русия


Най-коментирани новини

Лишават малките населени места от пощенски станции

В САЩ са обезпокоени: Българите ги смятат за по-голяма заплаха от Русия

"ПРАЗНИЧНО": В ДЕНЯ НА ЯМБОЛ РЕКА ТУНДЖА ОТНОВО СМЕНИ ЦВЕТА СИ...

ВиК авариите на 17 юни


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ