По-облекчен ред за безплатните винетки за хора с увреждания


03/12/18 14:48:11коментари:1По-облекчен ред за безплатните винетки за хора с увреждания

 

По-облекчен ред за безплатните винетки за хора с увреждания. Промяната е свързана с въвеждането на електронен вариант на винетките от догодина. Това засяга над 200 хиляди души.
Право на безплатна едногодишна винетка имат хората с трайни увреждания, както и семейства, които имат деца с в уреждания.
Сега те подават документи в Агенцията за социално подпомагане, а след като бъдат одобрени, се връщат, за да получат стикера. С въвеждане на електронния вариант това връщане отпада.
С предлаганите промени се предвижда, след като Агенция "Пътна инфраструктура" издаде безплатните годишни електронни винетки, да изпраща потвърждения в електронен вид за генерирания електронен документ за всяко правоимащо лице до дирекциите "Социално подпомагане". Те от своя страна ще предоставят потвържденията на хартиен носител или ще го изпращат на правоимащите по имейл. Издаването на хартия на потвърждението се налага, тъй като не всички хора с увреждания имат електронна поща. Дори потвърждението да не бъде получено лично, това няма да е основание електронната винетка да се анулира от АПИ.
Предвижда се още при подаване на заявлението-декларация, по пощата или в електронен вид, социалните служби по служебен път да правят проверките в МВР, "Гаранционния фонд" и Регионалната здравна инспекция. Това ще се прави в случаите, когато ползвателите на безплатните електронни винетки не се явяват лично в дирекциите, за да предоставят за справка оригиналите на посочените документи, които пък са базата, за да се оформи искането до АПИ за издаване на безплатния електронен винетен стикер.

Коментари


Страхил | 04/12/18 07:07:10


А за пенсионерите е редно цената на винетките да е 50% по-ниска.
Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Новогодишно: Водата поскъпва от 1 януари

ТЕЖКА КАТАСТРОФА КРАЙ КАБИЛЕ

Москва почете с церемония годишнината от Плевенската епопея

БЕЗ ТЕЖКИ ИНЦИДЕНТИ В НОЩТА НА СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК В ЯМБОЛ И СЛИВЕН


Най-коментирани новини

Започва изплащането на пенсиите за декември заедно с коледните добавки

Пчеларите излизат на протест

ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ В ЯМБОЛ НА 9 ДЕКЕМВРИ

Четири войнишки паметника в Ямболска област ще бъдат възстановени със средства на МО


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ