Обратно към категорията

България под мониторинг заради „Зелена карта”

   

България под мониторинг заради „Зелена карта”

Ще поскъпне ли Гражданска отговорност?
Отново напрежение около застраховките „Гражданска отговорност". България е поставена под специален мониторинг заради неизплащане на щети, причинени от български автомобили в Европа. Заради допълнителни финансови изисквания е възможно да се стигне до ново поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност”.
Европейският орган е изпратил писмо у нас с искане българските застрахователи, предлагащи „Гражданска отговорност” и съответно „Зелена карта”, да сключат презастрахователен договор с международна компания. Цената на такъв тип презастраховка може да достигне десетки милиони евро, коментираха от бранша. Заради това е възможно този разход да оскъпи „Гражданската отговорност”.
 
Неофициално от застрахователния бранш признават, че развитието може да доведе до ново поскъпване на задължителната полица, съобщи БНР. Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче браншът може да се справи, без да удари по джоба клиентите си. 

"Това, което следва, е че има проблем с изплащането на щети на български автомобили в чужбина. Също така означава, че нашето бюро има пропуски в работата. То трябва да менажира процесът по изплащането на щети на българи в чужбина, да защитава интересите на членовете си, застрахователните компании, да предотвратява изтичане на ресурс и застрахователни измами", каза Тодоров. 

Той не коментира предположението, че проблемът се дължи на полици на две конкретни застрахователни компании. 
"Очаква се от съвета на бюрата да има общ презастрахователен пул за всички компании и да се увеличи частната вноска - нашите застрахователи да внасят по-големи суми по презастрахователни договори. Надявам се, че няма да се стигне до повишаване на цената на "Гражданска отговорност". Подобна ситуация имаше през февруари, когато бяха събрани допълнителни 10 лева към всички застраховки. В момента повечето компании са против този подход - да се събират пари от гражданите. Допълнителна фиксирана сума едва ли ще бъде плащана", смята Тодоров. 

Вариантите са самите компании да попълнят дефицита за собствена сметка или цените да се повишат за рисковите превозни средства, като влекачи и автобуси, но не и за масовия потребител. Според Тодоров компаниите имат достатъчен финансови резерви да покрият дефицита. 
 
Засега безпрецедентният мониторинг няма да повлияе на шофьорите, които излизат зад граница, смята Светла Несторова, председател на Асоциация на българските застрахователи. 
„Полиците са валидни, те са със същото покритие, както и досега. Защита на полицата „Гражданска отговорност” е валидна не само в България, но и на територията на целия ЕС, независимо от наложената мярка., обясни Несторова.
Междувременно председателят на  бюрото „Зелена карта” у нас – Орлин Пенев, подаде оставка. Официалният мотив е „здравословни причини”.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!