Обратно към категорията

КАТ и АПИ с призив към шофьорите: Не предприемайте пътуване, ако не е крайно наложително

   

КАТ и АПИ с призив към шофьорите: Не предприемайте пътуване, ако не е крайно наложително

във Видин, Монтана, Враца, София, Перник и Кюстендил се образува снежна покривка
 
От пътна полиция отправиха апел към водачите да не предприемат пътуване, ако не е крайно наложително. Причина са обилните снеговалежи, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Поради обилен снеговалеж и за снегопочистване временно е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 т по АМ „Люлин“, посока изход София.
Идентично ограничение е въведено по път I-6 Кюстендил - ГКПП „Гюешево“, между 10 - 56 км по автомагистрала „Тракия“, както и  по дестинацията - ГКПП "Калотина" - Сливница. Временно се ограничава движението в изпреварващата лента при км 221 на АМ "Тракия" поради катастрофирал товарен камион. Движението се осъществява в активната лента.
Обилен сняг вали и в района на автомагистрала „Хемус“, там видимостта е намалена и заради падналата мъгла.

Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупредиха и от АПИ. Националният институт по метеорология и хидрология е определил жълт код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, София-град, Софийска област, Перник и Кюстендил, в които се очакват снеговалежи и образуване на снежна покривка.

АПИ апелира шофьорите, на които днес не им се налага спешно пътуване в Северозападна България да се въздържат от пътуване. Водачите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили трябва да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, уточняват от агенцията.

При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24 часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

В следващите часове в по-голямата част от страната ще вали дъжд. В Северозападна България и по високите западни полета валежите ще са от сняг и снежната покривка ще стане около 5-10 см. По поречието на Дунав ще има условия за поледици.
Температурите в Северозападна България ще са около нулата през целия ден. В останалата част от страната максималните ще са между 5 и 10 градуса, малко по-високи на места в югоизточните райони.
В планините ще вали сняг, в масивите от Източна България –  дъжд.  И днес ще духа умерен и силен южен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад и ще отслабне. Максимална температура на височина 1200 метра – около 5 градуса на 2000 метра – около минус 1.
Тази нощ в Западна България ще спре да вали. Утре сутрин слаби валежи валежи от сняг ща има все още в централните райони на Дунавската равнина, а слаб дъжд -в Южна и Източна България. Максималните температури ще са между 0 и 5 градуса, по-топло ще е на морето- до 10 градуса. И във вторник ще вали, в Западна и Централна България - сняг, на изток- дъжд. През следващите няколко дни валежи не се очакват, но ще е студено, особено сутрин.











Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!