Обратно към категорията

ПРОУЧВАНЕ: БЪЛГАРИТЕ СЕ ХРАНЯТ НЕЗДРАВОСЛОВНО

   

ПРОУЧВАНЕ: БЪЛГАРИТЕ СЕ ХРАНЯТ НЕЗДРАВОСЛОВНО

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, Германия, за което съобщи „Дейли мейл„. Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година. Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република – Грузия. И веднага след нея 12.01.2019 г. България 
 
Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където починалите от вредното хранене съответно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция. 
 По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа. Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.
Учените откриха също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст. 
Източник: Труд









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 българин 14.01.2019 12:40

да са живи и здрави и българските производители на храни,че ни хранят със храни-боклуци,произведени в България

 

 

#1 Страхил 12.01.2019 17:14

Загледайте някой път с какво се пълнят количките в Кауфланд. Чипс, долнопробна лимонада и бира в двулитрови бутилки. Не е от липса на пари - от простотия е.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!