Обратно към категорията

Грипна епидемия в Стара Загора, Бургас и Силистра

   

Стара Загора: Обявена е грипна епидемия в областта, учебните занятия се прекратяват Ямбол осатва  в предепидемична обстановка

От 15 януари РЗИ обявява грипна епидемия в област Стара Загора и спира учебните занятия от 16 до 18 януари. Това съобщиха от РЗИ- Стара Загора.
От 7 до 13 януари е регистрирана висока заболеваемост от 264,84 души на 10 000. Пробите на болните лица с остри респираторни заболявания (ОРЗ) показват наличие на циркулация на грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи. От РЗИ препоръчват на лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията; на лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детски консултации, да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, както и да спрат профилактичната дейност. С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

Обявиха грипна ваканция и в Бургас. Това стана ясно след заседание на противоепидемиологичния щаб при областния управител Вълчо Чолаков. Отменят се учебните занятия от 15 до 18 януари включително. В петък щабът ще се събере отново, за да реши дали да ваканцията да бъде удължена.

В Силистренско при заболеваемост 329 на 10 000 души също е обявена е грипна епидемия, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Граничното ниво на заболеваемост за района е 290 на 10 000 души. От утре се въвеждат ограничителни мерки в лечебни, детски и учебни заведения. При регистриране на заболели над 30 на сто в учебните заведения ще се спират учебните занятия. Въвежда се и строг сутрешен филтър в детските заведения. Ограничават се масовите прояви.

Увеличение с повече от 75 процента на заболелите от грип през последната седмица на януари отчитат от Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Това каза директорът на Инспекцията д-р Виктор Кирчев. Той уточни, че към момента може да се говори за предепидемична грипна обстановка. Oт Инспекцията са поискали справка от всички училища в областта за присъствие на учениците.

Ямбол осатва  в предепидемична обстановка,заяви за 999 директорът на Регионалната Здравна инспекция д-р Лиляна Генчева. През изминалата седмица са регистрираните с ОРЗ в областта са 217 на 10 хиляди жители. За да бъде обявена епидемия в Ямбол трябва да бъде преминат епидемичния  праг от 358 случая на 10 000.
В четвъртък Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Ямбол се събира на заседание, за да решава мерките, които ще се предприемат, за да се огранични заболеваемостта.
 
 
РЗИ препоръчва на гражданите:
- ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени
пространства;
- болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение.
- при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на
работа.
От РЗИ обръщат внимание, че спазването на препоръките е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора. Това е от особено значение за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца. 
 
 
 
 
 
 














Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!