Обратно към категорията

Сливен: 652 деца са върнати в училище, 69 са отпаднали и ще бъдат посетени на адрес

   

Сливен: 652 деца са върнати в училище, 69 са отпаднали и ще бъдат посетени на адрес

Областният координационен център под председателството на областния управител Чавдар Божурски проведе заседание, на което бяха обсъдени работата на екипите, взаимодействието между институциите и проблемите в изпълнението на Механизма за обхват в образователната система на децата и учениците в задължителната предучилищна и училищна възраст. В заседанието участваха представители на РУО,  дирекция „Социално подпомагане“, общините, МВР,  РЗИ.
В Сливенска област действат 63 екипа за обхват, в които са включени 587 представители на институциите. От началото на учебната 2018/19 г. те са посетили 2 893 адреса на деца и ученици, на възраст от 5 до 16 години, които не са се записали в предучилищните групи или в училище. „В резултат на тези посещения 652 деца бяха върнати в образованието и това е добро постижение. Към 1 декември 69 деца са отпаднали от системата“, заяви началникът на РУО Боян Аксаков.  По смисъла на закона „отпаднал“ е ученик, който не е посещавал училище по неуважителни причини за период, по-дълъг от два месеца. Ст.експертът в РУО Илонка Толева уточни, че отпадналите учениците ще бъдат посетени на адрес до 15 февруари.  1 288 от останалите близо 2100 деца пребивават в чужбина по данни на близки и съседи, информацията се проверява. Другите не са записани в предучилищна група или училище заради отказ на родителите.
От началото на учебната година досега представители на полицията са обходили 125 адреса на деца и ученици, за да се установи местонахождението им. За 108 от тях е потвърдена информацията, че са зад граница със семействата си, 17 са намерени на адрес, съобщи директорът на ОД на МВР ст.комисар Димитър Величков. Предстои да бъдат посетени още 158 деца за установяване на местонахождението им. 
Близо 20 000 семейства в Сливенска област получават детски надбавки, като 12 358 от тях са на територията на община Сливен, информира Тотка Костова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“. През септември са били спрени детските на 298 родители за това, че децата им не са посещавали предучилищна група за повече от 3 дни или са направили повече от 5 неизвинени отсъствия от училище за месец. Спрените добавки през октомври са 1 295, а през ноември – 1 090.  Прекратяването е за един месец. Ако в период от половин година помощите са били спирани три и повече пъти, подпомагането се прекратява за срок от 1 година.  От началото на учебната година досега има един такъв случай.
Данни за децата, които не са посещавали предучилищните групи повече от 3 дни, и за учениците, направили повече от 5 неизвинени отсъствия, се подават всеки месец от директорите в Информационната система за реализация на механизма /ИСРМ/. Съгласно закона, родителите на тези деца подлежат на санкция, която се налага от общинските кметове. Представителите на общините отчетоха, че са при съставянето на актовете и връчването на наказателните постановления са затруднени, тъй като в повечето случаи родителите на децата отсъстват или не се явяват. По тази причина предвидените от Закона за предучилищното и училищното образование санкции в размер от 50 до 150 лева са несъбираеми.  За проблемите в изпълнението на мерките по обхвата ще бъде информиран вицепремиерът Томислав Дончев, ръководител на координационното звено за Механизма.
-----------------------------
 
Росица Николова









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!