АКТУАЛНО: Безумни изисквания заради прането на пари вбесиха бизнеса


15/02/19 10:51:43коментари:1АКТУАЛНО: Безумни изисквания заради прането на пари вбесиха бизнеса

Десетки хиляди фирми, кметове, политически партии, фондации, спортни клубове трябва да изпратят до днес, 15 февруари, в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) планове за обучение на служителите си през 2019 година що е то корупция и как да я разпознаваме.

Причината?

Законът за мерките срещу изпирането на пари, който изисква писането и предаването на такива планове в ДАНС. Този допълнителен тонаж бумащина ще се повтаря всяка година, пише в новопоявилия се правилник за прилагане на закона, коментира в. Сега. Медията е категорична, че това е пореден стрес след изискването да се подаде нотариално заверена декларация за собственост, след като при регистрация в Търговския регистър има документ със заверен подпис.
 
Заради същия закон десетки хиляди фирми и НПО-та ще трябва да пишат и вътрешни правила. Санкциите за нарушителите са сериозни - от 1000 до 10 000 лв. за физически лица и 2000 до 20 000 лв. за фирми. А за финансовия сектор - банки, застрахователи и др., глобите стигат до 50 000 лв. Само неправителствените организации са над 40 000. Сред задължените да пишат планове и вътрешни правила и да се обучават периодично са БНБ, търговските банки, инвестиционните посредници, пенсионните фондове, лизинговите компании, фирмите за пощенски и куриерски услуги, заложни къщи, обменни бюра и др. Законовите задължения обхващат също одитори, счетоводители, нотариуси, правни консултанти, съдебни изпълнители, брокери на имоти, а също и търговците на едро, търговците на оръжие и на горива, както организаторите на хазартни игри. И администрацията - държавна и местна, трябва да е образована и подготвена да разпознава сигналите, че зад дадена сделка, договор, плащане има нещо съмнително и може да "пере" криминални пари. Това важи за министри и кметове, за НАП и митниците, за агенциите за приватизация и за обществени поръчки. За целта тези организации трябва да имат и вътрешни правила "за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма". Тези правила също трябва да бъдат представени в ДАНС - до 12 май. Агенцията любезно е качила на сайта си примерен план. От него става ясно колко проформа е това изискване и как ще е поредната загуба на време и ресурси на задължените лица. В плана еталон пише, че всички служители трябва да минат обучение до 30 юни.
 
 
Форумите на счетоводителите и на неправителствените организации прегряха от възмущение през последната седмица. Тогава задължените научиха какво ги чака. Счетоводители се гневяха, че докато ДАНС пропуска канали за мръсни пари от Венецуела, мачка дребните фирми и свободните професии по недопустим начин. Неправителствените организации с изненада научиха, че дори да нямат дейност и нито един назначен, шефовете им трябва да се обучават за корупция. Съмнително е, че чиновниците от ДАНС ще смогнат да обработят лавината от планове, която ще ги засипе. От куриерска фирма разказаха как техен човек е престоял 4 часа в агенцията, докато деловодството приеме всичките 240 пратки с планове, които куриерът е трябвало да достави. Сайтът на агенцията също работи трудно в последните дни - явно защото е претоварен от посетители, които търсят информация какво да правят, за да не сгазят закона.
 
 
Коментари


Иван | 15/02/19 16:57:14


А питам аз, като фирмите си изготвят плановете, колко от малоумнците от ДАНС ще ги прочетат и запомнят?! Къде спаха за парите от Венецуела?Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Един златен, два сребърни и един бронзов медал за малките грации на Ямбол

След преследване: задържаха двама мъже, превозвали 18 нелегални имигранти

Мъгла от фин прах над цялата страна

Изпращането на абитуриентка: от 1500 до 4500 лева


Най-коментирани новини

Отбелязваме 143 години от Бояджишкия бунт

ОТНОВО ПРОТЕСТ В БЯЛО: МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ИСКАТ ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ И УСЛОВИЯ НА ТРУД

Първият носител на наградата „Д-р Симеон Табаков” е заслужилият историк Васил Дечев

В Болярово: общински футболен турнир и други спортни дейности


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ