Обратно към категорията

АПТЕКАРИ ОТ ЯМБОЛ И СЛИВЕН СА В ГОТОВНОСТ ЗА ЕФЕКТИВНИ ПРОТЕСТИ

   

АПТЕКАРИ ОТ ЯМБОЛ И СЛИВЕН СА В СТАЧНА ГОТОВНОСТ

В протестна готовност са аптеките в Ямбол, съобщи председателят на  Съюза на фармацевтите в града Божидар Божилов. По думите му все още аптеките в областта не са затворени, тъй като едва тази сутрин са получили инструкции за протестните действия, но фармацевтите са готови да се включат в тях. 45 са аптеките в област Ямбол, само 3 от тях са свързани с голяма верига. По 4 аптеки има в общините Тунджа, Елхово и Стралджа.
В цялата община Болярово работи една-единствена аптека и от нея трябва да се снабдяват с лекарства жителите на 20 населени места. Основната грижа за доставката на лекарствата по селата е станала ангажимент на кметовете и кметските наместници и на роднините на болните, казва кметът на Болярово Христо Христов. Разкриването на мобилни аптеки ще даде възможност за по-лесен достъп, е мнението както на жителите, така и на общинското ръководство, но са необходими законодателни промени.
Фармацевти протестират символично в Сливен, като работят днес, облечени с жълти жилетки и разпечатани искания за реформи в сектора, предпазване от корпоративни интереси, както и за подпомагане за въвеждането на новата верификация за лекарствата. Петя Добрева, председател на Съюза на фармацевтите в Сливен обясни, че не са затворили аптеките, за да не ощетяват пациентите, но фармацевтите в Сливен категорично застават зад исканията на колегите си в страната. 
Според фармацевтите решението на проблема в сектора трябва да се търси чрез изработване на национална дългосрочна стратегия, като се започне с въвеждане на електронната рецепта.
В протеста днес се включват аптеките, които не са част от големи вериги. В Сливен те са 15, седем са в Нова Загора, по една в Кортен, Твърдица и частните аптеки в Котел. Общо аптеките в областта са 42, като по-голямата част от тях са собственост на големи вериги.











Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!