Обратно към категорията

ЯСЕН Е КУЛТУРНИЯТ КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА БОЛЯРОВО

   

ЯСЕН Е КУЛТУРНИЯТ КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА БОЛЯРОВО

И през 2019 г. културният живот в община Болярово е умело фиксиран чрез календар за културните дейности. В него са залегнали принципите на Закона за закрила и развитие на културата, за опазване и обогатяване на културно-историческото наследство и съхраняване на местните традиции.
Ето защо този пъстър календар е наситен с предстоящи събития от местна значимост; с културни прояви, посветени на важни годишнини; с празници от църковния календар, с юбилеи на културни институции и личности, които активират духовно хората от общината ни и перманентно съживяват тяхното регионално родолюбие.
 
И през 2019 г. се очертава културно многообразие, систематизирано в прегледна хроника с впечатляваща пъстрота и обещаващи естетически преживявания, радостни вълнения, песни и смях.
 
На 1 юни 2019 година предстои поредното, 22-ро издание на националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири", който традиционно обогатява културния облик на града и региона.
 
Традиционните събори и землячески срещи отново ще съберат бившите и настоящите жители в много селища на общината: Болярово, Мамарчево, Камен връх, Стефан Караджово, Попово, Горска поляна, Шарково, Голямо Крушево, Иглика и др. Вълнуващи годишнини бележат тазгодишният празничен културен календар: в Болярово - 85 години от преименуването му и 45 години от обявяването му за град; в Стефан Караджово - 130 години от преименуването му е 115 години от създаването на НЧ „Стефан Караджа - 1904 г."; във Воден - 95 години от преименуването му, 125 години от създаването на НЧ „Ана Маймункова - 1894", 170 г. от рождението на Георги Попиванов, 100 г. от рождението на Николай Чернев, а и съборът на народното творчество „Воден пее и танцува" (14 септември 2019 г.).
Очертават се доста храмови празници, няма да липсват и литературно-творчески срещи с представяне на книги, чиито автори са с родови корени от нашата община. А общинските прегледи на художествената самодейност отново ще бъдат художествено-музикалната парола за регионален патриотизъм, подплатен с красотата на традициите и несекващото вдъхновение на самородния талант. Нека винаги да ги има!









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!