Обратно към категорията

Юлияна Сакъзова: След няколко години нашите деца няма да знаят кои са Ботев, Левски и Бенковски...

   

Юлияна Сакъзова: След няколко години нашите деца няма да знаят кои са Ботев, Левски и Бенковски...

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. Публикуваме есе, изпратено от Юлияна Пламенова Сакъзова от ОУ ,,Петко Р. Славейков“, 7 клас. Темата при тази възрастова група е "Следваме ли делата на героите борили се за Свободата ни днес?".
Информация за конкурса вижте TУК
_________________________________
   "В този свят, в който технологиите ни контролират, ние забравяме нашите морални ценности, културно наследство и история. В това време, в което всеки гледа само напред, никой не се връща към корените си. След няколко години нашите деца няма да знаят кои са Ботев, Левски и Бенковски. Тяхното дело ще бъде съвсем забравено и омаловажено (не, че сега някой го смята за нещо важно).
  Да, наближава един от най- светлите празници за българите, а именно Освобождението. На този ден всички се бият в гърдите и казват: ,,Аз съм българин!“. Но на следващия същите тези „патриоти“ ще започнат отново да роптаят срещу държавата, ще говорят колко по-добре е в другите страни и как ще емигрират.
  Вече никой не следва делата на героите от историята ни. Те са заровени дълбоко и никой не иска за ги изкопае. Всеки иска по-добро бъдеще, но никой не се опитва да го създаде. Тези герои са желали Освобождението, но не са стояли и не са се обжалвали, а са ДЕЙСТАЛИ. Борели са се за това, което искат и чрез много усилия са го постигнали. Така, че не се самосъжалявайте, а ДЕЙСТВАЙТЕ!
  Точно сега ние децата трябва да бъдем сериозни и да действаме! Ние сме хората, които трябва да продължат Святото дело! Ние трябва да сме силни и да се борим не само за нашето, а и за всеобщото благо! Ние ще бъдем борците за свобода на двадесет и първи век! Ние ще поставим началото на новото Възраждане! Но за това ще са нужни упоритост, занания, желание и действия! Нека заедно продължим делото на героите, борещи се за Свободата ни! Нека заедно да отвоюваме душевната свобода на нашите сънародници!"


*без редакторска намеса









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 работеща майка 15.03.2019 05:04

Мило дете, децата след няколко години пак ще знаят имената на Левски, Ботев и Бенковски, но за тях това няма да има значение, защото така ви учат за живота и каузата им, че не моветв да ги разберете. Напр,те и тримата също са били емигранти, но са мечтали да се върнат в дена свободна родина и мечтата им е била с летален край. И те са очаквали това. Да Ботев е предприел както сега казват терористичен акт да отвлче кораба Радецки, Левски е извършвал деверсионна дейност срещу властта и създал тайни комитети по места като тези, които днес са като Ахмд Муса. Бенковски е инициирал революционни действия за нещо като преврат, както примерно в други настоящи държави като баските в Испания или кюрдите в Турция, руснаците в Крим, чеченците в Русия, Донбасците в източна Украйна. Но българските деца какво ли разбират и защо ли да ги интересува всичко това. Имат телефони, интернет, говорят свободно с хора по света, имат свобода да пътуват и какво ли още не! Могат да учат и да работят ии да не работят каквото искат. Но ако нямат тези свободни възможности. Ботев е бил от интелигентско семейство, Левски също, но порсди ранната смърт на баща му, маика му трябвало да отгледа сама шест деца. Бенковски бил от заможен търговски род. Всички са били хора образовани, от сой и именно затова са разбирали, че могат да живеят и по-добре не само те самите, но когато това е за всички. И са взели решение за живота си, за да започнат промяната. Това трябва да научат децата за героите ни, за да разберат че и те са като тези личности и не самата им жертва, а примерът им да живеят, решимостта, волята им уменията да увличат другите за каузата си, готовност да отстояват целите си с цената на своя живот, но и да поемат отговорност и за чуждия вижот смърт, Това трябва да научите

 

 

#1 Дани от 7г 14.03.2019 18:34

БРАВО!!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!