Желана Русева: Заслужаваме ли свободата си днес?


15/03/19 11:12:11коментари:0Желана Русева: Заслужаваме ли свободата си днес?

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. Публикуваме есе, изпратено от Желана Иванова Русева от ПГ "Васил Левски", VII клас.
Темата при тази възрастова група е "Следваме ли делата на героите борили се за Свободата ни днес?". 
Информация за конкурса вижте ТУК.
 
"Героите са вечни, подвигът им ще остане завинаги в историята. Но ние следваме ли примера им? Заслужаваме ли свободата си днес… Всеки различно ще отговори на този въпрос. Може би някои смятат, че я заслужаваме, но какво правим за нея, не я ли приемаме за даденост? Ние не сме допринесли с нищо, за да я заслужим.
Колкото и много въпроси да изникват, когато говорим за българската свобода, едно е безспорно – трябва да помним героите си, да следваме светлия им пример и да се опитваме да бъдем като тях. Колко много жертви е струвала тази свобода. Хиляди са паднали в бунтове и въстания по време на робството, а после и в поредицата от войни, в които е въвлечена младата българска държава. Войната – една от най – големите злини, които могат да сполетят една страна и нейния народ. Колко хора биват убити и осакатени, колко сираци и вдовици плачат за незнайните гробове нейде из  бойните полета… Войната отнема не само живота на войниците, но отнема щастието на семейства и близки, трагедията е за целия народ. 
Нека не забравяме, тези които са  жертвали живота, младостта и мечтите си за нас. Дали са се замисляли стрували си всичко това? Едва ли. Тези хора са действали със сърцата си, с единствената мисъл да бъдат полезни на народа си и затова са герои. 
Споменът за техните дела, примерът на техния подвиг трябва да ни съпътства всеки ден. Сега ние може да живеем в свободна държава, но свободата трябва да се брани всеки ден. Може времената да са различни, но пътищата към постигането ѝ са същите, завещани от националните ни герои. Само трябва да следваме стъпките им и поведението им на достойни хора, с ценности и идеали, които носят честта да бъдат човеци и българи."

*без редакторска намеса

КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Един златен, два сребърни и един бронзов медал за малките грации на Ямбол

Петима лекари са обвинени за източване на над 120 хил. лв. от НЗОК

Хванаха шофьор на автобус, превозващ работници, да управлява след употреба на алкохол

Ямболски каратист със сребро от европейското


Най-коментирани новини

Един златен, два сребърни и един бронзов медал за малките грации на Ямбол

Петима лекари са обвинени за източване на над 120 хил. лв. от НЗОК

143 години от Бояджишкия бунт

Попътен вятър към бъдещето в океана на живота, дръзки мореплаватели!


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ