Обратно към категорията

Желана Русева: Заслужаваме ли свободата си днес?

   

Желана Русева: Заслужаваме ли свободата си днес?

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. Публикуваме есе, изпратено от Желана Иванова Русева от ПГ "Васил Левски", VII клас.
Темата при тази възрастова група е "Следваме ли делата на героите борили се за Свободата ни днес?". 
Информация за конкурса вижте ТУК.
 
"Героите са вечни, подвигът им ще остане завинаги в историята. Но ние следваме ли примера им? Заслужаваме ли свободата си днес… Всеки различно ще отговори на този въпрос. Може би някои смятат, че я заслужаваме, но какво правим за нея, не я ли приемаме за даденост? Ние не сме допринесли с нищо, за да я заслужим.
Колкото и много въпроси да изникват, когато говорим за българската свобода, едно е безспорно – трябва да помним героите си, да следваме светлия им пример и да се опитваме да бъдем като тях. Колко много жертви е струвала тази свобода. Хиляди са паднали в бунтове и въстания по време на робството, а после и в поредицата от войни, в които е въвлечена младата българска държава. Войната – една от най – големите злини, които могат да сполетят една страна и нейния народ. Колко хора биват убити и осакатени, колко сираци и вдовици плачат за незнайните гробове нейде из  бойните полета… Войната отнема не само живота на войниците, но отнема щастието на семейства и близки, трагедията е за целия народ. 
Нека не забравяме, тези които са  жертвали живота, младостта и мечтите си за нас. Дали са се замисляли стрували си всичко това? Едва ли. Тези хора са действали със сърцата си, с единствената мисъл да бъдат полезни на народа си и затова са герои. 
Споменът за техните дела, примерът на техния подвиг трябва да ни съпътства всеки ден. Сега ние може да живеем в свободна държава, но свободата трябва да се брани всеки ден. Може времената да са различни, но пътищата към постигането ѝ са същите, завещани от националните ни герои. Само трябва да следваме стъпките им и поведението им на достойни хора, с ценности и идеали, които носят честта да бъдат човеци и българи."

*без редакторска намеса










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!