Обратно към категорията

Турската система на ГКПП „Капъкуле” се срина. Километрични опашки затапиха границата с Турция

   

 Турската система на ГКПП „Капъкуле” се срина. Километрични опашки затапиха границата с ТурцияKилометрични опашки се извиха преди обед на Разпети петък на границата между България и Турция. Причината е компютърен срив в системата за обработка на документи на турските гранични пунктове. Сринала се е системата за обработка на данните от т. нар. „лек трафик“ – леки коли, автобуси, бусове и камиони под 12 тона, съобщиха гранични служители.
Социалните мрежи прегряха с пиперливи коментари и снимки на километричната тапа. На ГКПП Лесово опашката е вече 5 км, а плацовете на Капитан Андреево и Капъкуле са задръстени от леки коли.

От българска страна на Капитан Андреево опашката е 7-8 км. Турските власти са информирали нашите служби, че софтуерни специалисти работят по отстраняването на проблем.

Никой обаче не прогнозира кога трафикът ще се нормализира. Стотици са българите, тръгнали на покупки в Одрин, тъй като петък е оживен пазарен ден за търговците от другата страна на границата.

Междувременно от външно министерсво също предупредиха, че сврив на компютърната информационна система на турските митници усложни трафика на ГКПП „Капъкуле“ към входа за Турция. С усложнената обстановка на място се запозал и дипломатически служител от консулството ни в Одрин. Образували са се опашки от изчакващи автомобили и автобуси, като са напълно блокирани на вход към Турция, както турският, така и българският пункт, предупреждават от ведомството.

При проведените срещи със служителите на консулството в Одрин и българските гранични власти, турските гранични и митнически органи са заявили, че предприемат необходимите мерки за отстраняване на срива. От МВнР уточнява, че е създадена е организация, включително като е увеличен значително и личният състав, с цел да поемат натрупаните опашки и повишения трафик през празничните за България дни. Отворени са всички трасета на влизане в страната за леки автомобили и 3 трасета за автобуси. Понастоящем трафикът се обслужва ръчно, като турските гранични власти ще заработят на максимален капацитет след отстраняване на техническия проблем. Генералното консулство в Одрин е в непрекъсната връзка с турските гранични и митнически власти и при необходимост има готовност да реагира.
monitor.bg





Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!