Обратно към категорията

143 години от Бояджишкия бунт

   

143 години от Бояджишкия бунт

видео
Навършиха се 143 години от бунта в село Бояджик, в който под ятагана на поробителите загиват близо 200 жители на селото – мъже, жени, деца и свещеници. Бояджишкият бунт е едно от най-драматичните събития в българската история.
Почит към паметта на загиналите отдадоха жители на община Тунджа.
Пред паметника "Априлец" в село Бояджик бяха поднесени венци и цветя. 

Събитията отпреди 143 години в Бояджик, са определени от историците като трето по броя на жертвите след Баташкото и Старозагорското и като второ по жестокост клане, след Баташкото. В историята те са известни още като ”кървавото хоро”. В местността Рачерски мост около 50 деца на възраст от 13 до 17 години от Бояджик били заставени от пашата да играят българско хоро. Със звуците на кавала започнало и свистенето на ятаганите, децата по едно падали посечени. Турците не позволявали на никое да напусне хорото. Така последните е трябвало да играят върху телата на своите братя, сестри или приятели. След това турските заптиета с пищов доубиват всеки от упор.
 
Сега на мястото, където е играно това кърваво хоро, се издига паметникът на Априлци. Всяка година жителите на община Тунджа отдават почит пред жертвите на Бояджишката буна.
 
 
Вижте!



Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!