Обратно към категорията

Попътен вятър към бъдещето в океана на живота, дръзки мореплаватели!

   

Попътен вятър към бъдещето в океана на живота, дръзки мореплаватели!Празникът на славянската писменост, на българската просвета и култура (24 май) ежегодно е тържествен повод за всички славянски народи да отдадат заслужена почит и прослава на двамата велики първоучители – братята Кирил и Методий. А в българските училища тогава става и сбогуването със зрелостниците с техните дългогодишни преподаватели.
          Така беше и в СУ „Д-р Петър Берон“ – град Болярово. На 17 май училищният двор бе огласен от звънки стихове и песни, спазени бяха традиционните ритуали: предаване на училищното знаме от досегашния знаменосец и асистентките му на новата знаменна група; награждаване на учениците с отличен успех; връчване на наградите за спортни постижения и т.н.
          С топли приветствени думи и благопожелания се обърна към колегите си, всички ученици и специално към абитуриентите директорът на училището Васил Гаджуров. Приветствено слово последва и от кмета на общината Христо Христов, скъп гост на тържеството. Останалите официални лица, уважили училищния празник, бяха: Атанас Дженков, председател на Общински съвет – Болярово, общински съветници, К. Гюрова, директор на ДГ „Здравец“ (Болярово) и филиалите, читалищният секретар Мария Христова, секретарят на МКБППМН Любослав Ценов.
         Чудесната литературно-музикална програма на ученици от начален етап на обучение развълнува всички присъстващи.
         Грамоти и награди на отличниците бяха връчени от училищния директор. Ето и техните имена: първокласниците Анелия Павлинова Колева, Димитър Стоянов Петков, Кристияна Диянова Кижева, Алисия Александрова Митева, Мима Панайотова Иванова; от втори клас: Теодор Тодоров Иванов, Велияна Маринова Стоянова, Никол Димитрова Ненова, Сияна Димитрова Славова; третокласничката Емилия Златинова Начева; четвърти клас: Стелиян Димитров Николов, Георги Стоянов Андреев, Мирослав Димов Великов, Йорданка Асенова Иванова; Ивайло Дамянов Георгиев от пети клас, а от шести клас: Ивон Иванова Тодорова и Даниела Иванова Карабалиева; седми клас: Александра Христова Чолакова, Виктория  Емилова Георгиева, Янислав Димитров Николов; осмокласничката Мария Х. Христова, както и дванадесетокласниците: Ана-Мария Иванова Тодорова, Юлияна Иванова Панайотова, Пламен Андонов Димов, Стоянка Русева Стоянова и Калоян Андонов Димов.
         С рецитал за възхвала на славянските просветители и родното наше слово се представиха и учениците, ръководени от Милена Манолова.
         Множество награди за отборно представяне в различни спортни дисциплини по повод Деня на спорта (17 май), бяха връчени от кмета на общината Х. Христов.
          Изпращането на зрелостниците ежегодно е вълнуващ момент – както за тях, така и за техните учители, за приятелите им, които остават в училището. Целувайки училищното знаме, те се опитваха да се усмихват, но от очите им надничаше тъгата, породена от раздялата – по младежки светла, истинска, неприкривана. С цветя и красиви благопожелания ги изпратиха директорът В. Гаджуров и общинският кмет. А ритуално плиснатата пред тях вода бе с пожелание като по вода да им върви в живота!
         Привечер, нагиздени в балните си тоалети и придружени от госпожа Иванка Новакова, техен класен ръководител, те се появиха с радостни възгласи в центъра на града и очароваха всички, дошли да им се полюбуват. Атрактивни, лъчезарни – такива ще останат завинаги и върху снимките за спомен с роднините и приятелите, запечатали тези чудесни минути .
        Госпожа Новакова се обърна с прочувствено слово към досегашните си ученици. А и към техните родители, за да им благодари, че са били заедно в съвместното им възпитаване през годините.
        Тук бяха и първите учителки на зрелостниците – Пролетка Петрова и Мария Тодорова. Те също ги приветстваха и подариха на всеки символичен „билет за пътуване в живота“ с красив компютърен дизайн и мъдри напътствия във философски аспект. Към своите съученици и учители отправи вълнуващо послание и Пламен Димов, което прозвуча затрогващо и много лирично.
        А после – а път към красивия комплекс „Божура“, за своята незабравима бална вечер.

        Попътен вятър към бъдещето в океана на живота, дръзки мореплаватели! Но не забравяйте родното пристанище – то винаги ще има за вас ласка, утеха и опазена любов…
 
 

Бинка Величкова



Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!