Обратно към категорията

Лишават малките населени места от пощенски станции

   

Лишават малките населени места от пощенски станции

Пощенските станции в населени места с под 800 жители ще бъдат закрити, предвижда внесената от Министерския съвет промяна на Закона за пощенските услуги, която на 12 юни беше одобрена от парламентарната комисия по транспорт с гласовете на депутатите от управляващата партия.  
Според измененията, които предстои да бъдат гласувани и от Народното събрание, ще има най-малко една стационарна пощенска станция в населените места с население от 800 до 15 000 жители и най-малко две стационарни пощенски станции в населени места с население над 15 000 жители и най-малко по една стационарна пощенска станция на всеки следващи 20 000 жители.
В момента "Български пощи" имат мрежа от 2979 пощенски станции в страната, от които 638 са в големите градове, но 1500 са в селища с под 800 жители, обяви пред транспортната комисия шефът на пощите Деян Дънешки. 
В Област Ямбол пощенските станции са 70, като само в град Ямбол те са 6 плюс едно изнесено работно място в магазин на търговска верига. От тях ще трябва да останат 4. 
Най-голям е проблемът обаче за останалите общини. 52 пощенски станции в общините Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа са в села с население под 800 жители. В момента хората там получават не само писма и колети, но и пенсиите си и други парични преводи. След като промяната влезе в сила, те ще бъдат лишени от тези услуги по местоживеене и ще трябва да пътуват до друго населено място, където има пощенска станция. 
Така в община Болярово се очаква да бъдат закрити 6 пощенски станции – в селата Стефан Караджово, Голямо Крушево, Попово, Мамарчево, Воден, Шарково. Ще остане само една пощенска станция - тази в самия град и тя ще трябва да обслужва всички 20 населени места в общината, които са пръснати на територия от от 667,881 кв.км. 
Същото се отнася и за община Елхово, в която всички 21 села са с население под 800 жители. Там ще бъдат закрити станциите в селата Пчела, Бояново, Жребино, Маломирово, Гранитово, Кирилово, Малък манастир, Раздел, Лесово и Мелница.
В община Стралджа се очаква да бъдат запазени само пощенските станции в град Стралджа и в Зимница и да бъдат закрити тези в  Александрово, Поляна, Каменец, Тамарино, Войника, Недялско, Люлин, Лозенец, Маленово, Воденичане,Първенец, Иречеково. 
В община Тунджа изменението на закона засяга пощенските станции  и съответно работните места в тях в 24 села: Коневец, Голям манастир, Генерал Тошево, Чарган, Болярско, Дражево, Ботево, Гълъбинци, Савино, Скалица, Каравелово, Крумово, Маломир, Миладиновци, Овчи кладенец, Сламино, Симеоново, Ханово, Окоп, Генерал Инзово, Козарево, Калчево, Челник и Победа. По критерия за поне 800 жители ще се запазят само пощенските станции в Кукорево, Тенево, Безмер, Бояджик, Веселиново, Завой, Кабиле, Роза. 
Част от тези села са близко едно до друго, но пък доста отдалечени от другите села в общината, което повдига и въпроса разумно ли е оптимизацията на пощенските станции да се извършва действително само на принципа за брой жители на населените места. И в момента „Български пощи“ няма пощенски станции във всички населени места, но поне принципът беше на райониране според отдалечеността на съответното населено място. 
В област Сливен промяната на закона ще закрие поне 5 пощенски станции в областния център, както и пощенските станции в 19 села в община Сливен, в 21 села в община Нова Загора, 7 пощенски станции в община Котел и 5 - в община Твърдица.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#7 Димо Иванов 19.06.2019 07:17

Нещастни и мизерни ликвидатори на България!Какво направихте с Отечеството ни и докъде ни докарахте, след като не можем да издържаме дори пощите си??? Сравнете с пощенската мрежа на Царство България! Махайте час по-скоро тоя некадърник Дънешки и назначете кадърен мениджър от бранша. Не пипайте пощите - ще ви се върне!


#6 Генка Христова 17.06.2019 11:09

Изобщо не мислите, та там са възрастни хора, които трудно се движат и още по-трудно живеят! Как ще ходят на километри за пенсии и да плащат сметки!

 

 

#5 jeanette roots 17.06.2019 09:20

So so wrong our postmistress serves 2 of the villages here Razdel and Malomirovo this is a disgrace !!!


#4 Йордан 15.06.2019 04:39

На разсипия е тая държава,за жалост.

 

 

#3 Мариана 14.06.2019 18:16

Никой не мисли за народа. Аз от една година не пиша картички на близките си, защото не ги получават в Сливен, а какво остава в малките селца. Ние не сме имали поща, на която можем да разчитаме.


#2 Симо 14.06.2019 11:46

Щом се стига до затваряне на пощенски клонове - що направо не затворите държавата! И без това никаква работа не върши, както и хората които я управляват!

 

 

#1 Катя 14.06.2019 10:34

А от къде бабите ще си вземат пенсиите и плащат сметките ?!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!