Обратно към категорията

Европейска седмица за устойчива енергия - от 17 до 24 юни

   

Европейска седмица за устойчива енергия - от 17 до 24 юни

Периодът от 17 до 24 юни е обявен за Европейска седмица за устойчива енергия, която цели със срещи и информираност на гражданите да задейства обществеността към чиста енергия, която не замърсява околната среда. През последните години започна преразглеждане на източниците на енергия, както и възможността за индивидуални проекти за осигуряване на енергия. В Европа хората, общностите, градовете и местните власти са начело на енергийния преход и все повече контролират и произвеждат собствена енергия от ВЕИ /възобновяеми източници на енергия/ и насърчават прехода към по-справедлива и децентрализирана енергия. Европейският съюз издаде няколко директиви, с които се разглеждат алтернативите за осигуряването на енергия от възобновяеми източници, както и възможността за тяхното финансиране на отделни хора, групи, общности и др. 
Производството на чиста енергия, която не замърсява атмосферния въздух, околната среда и не създава риск за човешкото здраве, е главен приоритет на ЕС. В България успоредно с алтернативите за ВЕИ се стартира и смесено изгаряне на отпадъци с въглищен прах в топлоенергийните централи. От отдел „Екология“ информират, че в община Сливен, освен Топлофикация Сливен, има подадени три инвестиционни проекта на юридически лица, които  ще произвеждат енергия от смесено изгаряне на отпадъци /RDF гориво/, природен газ и въглищен прах. 
Във връзка с изискванията на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, Община Сливен ще обявява всички инвестиционни предложения на интернет страницата си в раздел „Околна среда/Процедури по ОВОС“. 
Подробности и информация за предложенията може да прочетете на интернет страницата на община Сливен, както и може да подавате становища до 30 юни 2019 г. в община Сливен и в РИОСВ – Стара Загора, както и на официалните е-mail адреси. 
За подробности: 
Европейска седмица за устойчива енергия: www.eusew.eu 
Информация за инвестиционните предложения за становища до 27 юни 2019: http://mun.sliven.bg/okolna-sreda-proceduri-odinf 
Отдел "Екология" 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!