140 години дипломатически отношения между Русия и България


07/07/19 11:59:11коментари:0140 години дипломатически отношения между Русия и България

видео
Днес, 7 юли, се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.


Изложба, посветена на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България, беше открита на 5 юли в руската столица. 
 
Експозицията е разположена в зданието на Министерството на външните работи на Русия. Сред експонатите са документи, исторически материали и фотографии. Изложбата е подготвена на базата на Архива за външна политика на Русия съхраняван в Историко-документалния департамент на руското външно министерство. 
 
Почетни гости на церемонията бяха руският външен министър Сергей Лавров и българският посланик в Москва Атанас Кръстин. 
 
В словото си при откриването на изложбата министър Лавров подчерта, че „здравите връзки на дружба и взаимно уважение са стабилен фундамент за развитие на сътрудничеството между Москва и София във всички области." 
 
"Българският въпрос винаги е бил сред приоритетите на външната политика на руската дипломация. И въпреки, че двустранният диалог е преживял различни етапи, Русия в труднуте моменти винаги е подкрепяла България", напомни министърът. 

"Русия никога не е била способна да остане безучастна към положението на християните на Балканите. Според Лавров много чуждестранни изследователи не могат да разберат мотивите на балканската политика на Русия.

Вероятно те не успяват, защото измерват ситуацията с традиционния критерий за тесни държавни интереси и користни помисли», обяснява руският външен министър .
 
"Ние сме обвързани с връзки на приятелство и взаимно уважение, а общите духовни и културни ценности, специалната емоционална близост остават солидна основа за сътрудничество в различни области: от политиката и икономиката до културата и туризма", заяви руският външен министър.
 
В отговор посланик Кръстин каза, че "Българо-руските връзки имат дълбоки, вековни корени. Но има едно събитие, което е записано със златни букви в българската летопис – Освобождението на България. Българите никога няма да забравят подвига на хилядите руски войни дали живота си за свободата на нашето Отечество. Като резултат от победата в Руско-турската война (1877-1878) на картата на Европа е възстановена българската държава и започва изграждането на съвременна държавност." 
 
"Днес България като член на ЕС е убедена, че връзките с Русия трябва активно да се развиват и нашата страна би могла да бъде своеобразен мост между Москва и Брюксел", подчерта посланикът. 
 
Министър Сергей Лавров получи от председателя на Форум „България-Русия“ Светлана Шаренкова специално подготвен двуезичен албум, посветен на юбилея, който бе представен преди седмица в София. 
 
Албумът „140 години българо-руски дипломатически отношения“, с предисловия от министрите Екатерина Захариева и Сергей Лавров, е подготвен от Министерствата на външните работи на България и Русия, Държавна агенция „Архиви“, Посолството на Москва в София и Форум „България-Русия“.
 
 


КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ШОФЬОР НАУЧИ ПРИ ПРОВЕРКА НА КАТ, ЧЕ Е... ПОЧИНАЛ

ОБИРДЖИИТЕ НА ХРАМ СВ. ГЕОРГИ В ЯМБОЛ НЕДОВОЛСТВАТ ОТ ПРИСЪДИТЕ СИ

ЗАБРАНЯВАТ ПРОДАЖБАТА НА СВИНСКО МЕСО НА ФЕРМЕРСКИ ПАЗАРИ ЗАРАДИ ЧУМАТА

Съдебна санкция за община Ямбол, заради секретаря Кабрански


Най-коментирани новини

Започва реконструкция на манастира край ямболското село Кабиле

18 юли 1331 г.: Ямбол най-после става трайно българско владение

АДФИ: Няма сериозни нарушения в болницата в Ямбол и Центъра за венерически заболявания в Сливен

5 години община Ямбол умува за паметник на Левски


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ