България остана без хеликоптер-линейка, продадоха последния


13/07/19 12:11:06коментари:4България остана без хеликоптер-линейка, продадоха последнияТам, където месността е недостъпна, автомобилните линейки не могат да достигнат и всяка минута е ценна, идва моментът за хеликоптера-линейка. Последният хеликоптер-линейка в България обаче беше продаден в чужбина, пише Bulgaria ON AIR.

Преди 5 години фирмата "Хели ер"- собственик на хеликоптера, купува два за медицински цели. Високите разходи по експлоатацията и липсата на подкрепа от държавата обаче принуждават авиокомпанията да продаде и двете летателни машини.

"От нас се поинтересува само "Лев Инс", с които имаме договор, но този договор не можеше да запълни капацитета и ние всяка година генерирахме сериозни загуби", обясни изпълнителният директор на "Хели ер" Георги Спасов.

Една от застрахователните компании у нас преустанови предлагането на застраховката "Планинска грижа", която гласи "навременно транспортиране с хеликоптер до медицинско заведение при инцидент или заболяване".

В края на месец юни здравният министър обяви, че България ще иска еврофинансиране за купуване на 3 до 5 медицински хеликоптера.

"На мен ми е странно първо като идея, защото това, което ние предлагахме го предлагахме на ниска цена, а само стойността на 5 хеликоптера е към 30 милиона евро", коментира Георги Спасов.

От 2014 г. година досега с хеликоптера са били проведени над 20 спасителни операции, в които е помогнато на повече от 25 души. А санитарната авиация, която предоставя възможност не само за пациентите, но и за самите лекари да пътуват за спешни операции, така и не беше възродена.


Коментари


Ани | 15/07/19 13:02:01


До преди 2год една организация в Германия, която предлагаше точно планинска помощ с хеликоптери, излезна на жп гарата в Манхайм и агитираше хората за дарения,защото и на тях не им стигаше финансиране. Това опитахте ли го? Популярността на планинската помощ с хеликоптери трябва да се покачи.


Aлеко К. | 14/07/19 14:47:08


Боко не ходи на планина...т.е това не е приоритет!? А че всеки може да умре някъде горе...няма значение, “къде е тръгнал”!? Срам ме е от управниците на тази страна...те не виждат никога по-далеч от облия си задник!


Анонимен | 13/07/19 16:19:04


Не смесвайте въоръжение с цивилни граждански нужди.Това са коренно различни сфери.


Страхил | 13/07/19 14:25:14


"стойността на 5 хеликоптера е към 30 милиона евро"


А на 8 самолета е към 1/един/ милиард евро.
В задачата си пита: Колко хеликоптера за всякакви цели щяхме да си купим с тези пари?
Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

МОТОРИСТ ПОСТРАДА ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ


Най-коментирани новини

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ПРОТЕСТ И КОНТРАПРОТЕСТ В КРУШАРЕ

Жегата подпали 600 дка сухи треви край боляровското село Воден

ПОЧИТАМЕ ПОКРОВИТЕЛКАТА НА МАЙЧИНСТВОТО - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ