Започва реконструкция на манастира край ямболското село Кабиле


17/07/19 08:39:13коментари:4 Започва реконструкция на манастира край ямболското село КабилеЗапочва реконструкция и разширение на манастира "Рождество на Пресвета Богородица" край ямболското село Кабиле, съобщи на БТА неговата игуменка Минодора.
Изготвен е архитектурен план за предстоящото строителство, което ще се извърши на четири етапа. На мястото на досегашните стаи за поклонници, построени преди повече от 70 години, ще бъдат изградени зимна църква, манастирска библиотека, архондарики /приемна за гости/, магерница /манастирска кухня/, жилищно крило и игуменария /обител на игуменката/. През третия и четвъртия етап ще бъдат изградени крилото със стопанско предназначение и стаите за настаняване на гостите на манастира, както и многофункционална зала.
Според Минодора средствата за първите етапи на разширението са вече осигурени от щедри спонсори и приходите от църковна дейност.
През последните двадесетина години Кабиленският манастир, както е известен на богомолците, заживява отново благодарение на многобройните дарители от различни краища на страната. Сградата на църквата е напълно обновена, старият олтар е подменен, както и цялостното обзавеждане в храма, вътрешните стени са изцяло изографисани, построени са нови отделения за покръстване, къпалня и чешма за лековитата вода, с която се слави манастирът. Обновени са и част от помещенията за монахините и гостите. Дворът е превърнат във вечно зелено кътче от рая - с вековни дървета, лози, храсти, тревиста поляна и цветни алеи. Стопанската част е модернизирана, а отглежданите земеделски земи и животни напълно осигуряват издръжката на манастира, допълни игуменката.
Коментари


образ безподобен | 18/07/19 08:11:10


Кой оплюва манастира? Не разбрах. И Страхил, и аз говорим за пътчето и алеята, водещи до него. Те не са част от манастира, а от инфраструктурата на Община Тунджа.


ТРАКИЕЦ | 17/07/19 21:39:16


Манастирът и сега е прекрасен. Вместо да го оплювате по-добре направете нещо добро за него.


образ безподобен | 17/07/19 18:37:44


Не съм ходил скоро и не знам какво стана с онова пътче и алеята. Но още тогава се знаеше, че от фирмата на Здравко Истината :) нищо не може да се очаква :). Тя май и фирмата вече я няма :).


Страхил | 17/07/19 12:43:15


Да поканят фирмата, която направи велосипедната алея преди няколко години.
Няма я вече алеята.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ЛИНЕЙКА ПОТЕГЛИ С ОТВОРЕНА ЗАДНА ВРАТА С ПАЦИЕНТ В НЕЯ

Блокират заплатата на тираджия от Сливен, отнесъл бариера в Унгария

Търсят десетки учители в ямболско преди 15 септември

Неправомерно начислен данък завъртя ямболлия в съдебна въртележка с общината


Най-коментирани новини

САНИТАРКА ОТ ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕМИЕРА

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

Подготвят Стефан Данаилов за операция

Санкционират ВиК-Ямбол, заради оцветяванията на река Тунджа


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ