Обратно към категорията

Откриха паметна плоча на д-р Начо Планински в Сливен

   

Откриха паметна плоча на д-р Начо Планински в Сливен

Паметна плоча на д-р Начо Планински беше открита днес на входа на административния блок на МБАЛ «Д-р Иван Селимински»-Сливен като част от проявите по повод 140 години от създаването на болницата, които се отбелязват тази година. Инициативата е на семейство Надежда и Аспарух Панови – родственици на видния лекар, осъществена със съдействието на болницата.    
 
«Това е първата проява, която предприехме за отбелязване на 140-та годишнина от създаването на болницата. Д-р Начо Планински е една интересна фигура в живота и историята на град Сливен - краевед, читалищен деятел, един от основател на здравеопазането в града», каза при откриването изпълнителният директор на МБАЛ «Д-р Иван Селимински» д-р Васислав Петров.
 
Аспарух Панов благодари за подкрепата от страна на болницата и други институции, съпричастни с идеята за поставяне на паметна плоча на видния лекар. «Развълнуван съм от това събитие и за мен е чест, че имахме подкрепа да почетем по този начин паметта на д-р Начо Планински», каза Аспарух Панов, който подготвя за издаване библиография за видния лекар, със съдействието на Регионална библиотека «Сава Доблоплодни».
 
Д-р Начо Планински е околийски лекар в Сливен в продължение на 17 години и втория управител на сливенската болница, създадена през 1879 година. За няколко месеца първи директор е бил д-р Миркович, а след него - д-р Начо Планински, управлявал здравното заведение 16 години /от октомври 1879 г. до смъртта си през 1895 г., когато умира от тиф, заразен от свой пациент/.
 
Откриването на паметната плоча е отдаване на почит към многостранната му дейност, неделимо свързана със 140-годишната история на Сливенската болница.
 
На събитието присъстваха областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова, бивши и настоящи лекари. 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!