Обратно към категорията

Отбелязваме Световния ден на хепатита

   

Отбелязваме Световния ден на хепатита

За бум на болестта на мръсните ръце на морето, алармират лекари.
20 души са се заразили с жълтеница в ямболско за първите 6 месеца на годината, 76 са заболелите в сливенско


На 19 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е, че вирусните хепатити В и С са основните причини на рака на черния дроб. Това са 2-та вида хепатит, от най-разпространените у нас 5 вида, които могат да се хронифицират.
По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. Повечето от тях не знаят, че са заразени. Мотото на тазгодишния Световен ден е "Инвестирайте в премахване на хепатита".
Хепатит В се предава най-често по полов път или чрез кръвта. В Ямбол тази година с този вирус са регистрирани 2 случая – по един през месеците януари и февруари, показва справка в Националния център по обществено здраве и анализи.  
В Сливен случаите на хепатит В са общо 6 от началото на годината. Един човек там е заболял и от хепатит С, който се предава основно чрез венозната употреба на наркотици. 
Най-разпространен у нас е хепатит А, по-известен като болестта на мръсните ръце. 20 души в Ямбол и 76 - в Сливен са се лекували от него през първите 6 месеца на годината, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. 
За бум на заразата от хепатит А по морето алармираха тази седмица лекари. Десетки заболели от болестта на „мръсните ръце” са регистрирани в бургаския квартал „Каблешково”. Според местните жители проблемът е в старата канализация, а според здравните власти заразата тръгнала от местното читалище.
Кметът на Община Поморие е разпоредил да бъдат закупени 500 ваксини, с които да бъдат предпазени живеещите около огнищата на зараза. Раздадени са листовки с информация за заболяването.
Ваксинация е възможна само срещу хепатит А и В. За България ваксината срещу хепатит В е задължителна за всички новородени от 1992 г. насам, но за съжаление тя не създава защита за цял живот и е нужно да се следи титъра на антителата и децата да бъдат реимунизирани, ако имат понижен имунитет.
Най-добрият начин да предпазим себе си и децата си от хепатит е като сме изключително внимателни по отношение на личната хигиена. Мийте ръцете си преди всяко хранене, след всяко прибиране от разходка или посещение на тоалетната. Носете винаги влажни кърпи и дезинфектант на спиртна основа, които могат да се използват, когато не разполагате с вода и сапун. Научете децата още от малки да мият ръцете си, как да става това и защо е важно.
Екип на 999









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!