КОЙ Е ВИНОВЕН?


14/08/19 18:41:11коментари:0КОЙ Е ВИНОВЕН?

видео
Тонове риба от дни се разлага в реката в непосредствена близост до детския кът в Градския парк на Ямбол, както и до заведение за хранене. Това се случи след като по нареждане на Община Ямбол беше спрян притокът на вода през градския ръкав. 
В момента са унищожени тонове видове риби, в това число и защитени видове като горчивка, обикновен щипок, маришка мряна и други. 
 
Унищожени са и змиорките, които благодарение на сдружения рибари доскоро отново се развъждаха в река Тунджа. Змиорката беше изчезнала от реката повече от 20 години. „Всички усилия положени от нас и средства си отиват безвъзмездно!“, коментират в сигнал до 999 рибарите. 
Водата е спряна във връзка с предстоящия ремонт на основното хидротехническо съоръжение, съобщиха от общината едва след като 999 показа видеокадри. 
От документацията за избор на изпълнител по ремонта става ясно, че  възложителят Община Ямбол прехвърля отговорността за самото отводняване на фирмата, която ще извършва дейностите в реката. В техническата документация към договора са указани и срокове – отводняването да се извърши от 1 до 14 август и до 15 септември коритото да се поддържа отводнено, за да бъдат извършени строително-монтажните работи. 
В документацията е указано още, че проектът е съгласуван с Басейнова дирекция – Източнобеломорски район – Пловдив, по чието искане е допълнен и с изграждането на рибен проход. Разрешение за извършване на водобоен кладенец и реконструкция чрез изграждане на рибен проход действително е издадено от Басейнова дирекция през 2017 г. Но от Община Ямбол е следвало да информират екоинституцията и за старта на дейностите. Изпратените въпроси от наш екип, както и предоставените видеокадри с гниещата риба в реката от моста до бившата Минерална баня до бившия Морски клуб станаха повод директорът на Басейнова дирекция-Пловдив инж. Цветелина Кънева да изпрати експерти днес на място, за да проверят лично случая. 
Предварително уведомление за началото на ремонта не са имали и от другата държавна институция, която отговаря за опазването на реките – Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“. На 12 август, след подаден сигнал от 112 за улов на риба с ръце на р. Тунджа в района на градски парк Ямбол, служителите на отдел „РК – Южна България“ – гр. Ямбол са извършили проверка на място, съвместно със служители на МВР Ямбол. 8 души са глобени затова, че ловили риба с ръце. Установена е и много мъртва риба, потвърди пред 999 зам.-изпълнителния директор на управлението на ИАРА в Бургас Ясен Киров. Акцията по контролиране на ситуацията продължава. На 13 август е съставен още един акт. 

Значението на една река като биокоридор се определя от броя на обитаващите я индивиди, както и от функционалната значимост на местата, които тя свързва, се посочва в доклад на WWF за подходите за възстановяване на речната непрекъснатост. Реките представляват своеобразни биокоридори, които свързват местата, в които преминава живота не само на рибите, но и на безгръбначни, влечуги, птици, бозайници. Редица водни животни могат да извършват кратки преходи по суша или компенсаторни полети, т.е. имат алтернативни пътища и начини за придвижване. За разлика от тях обаче рибите могат да използват само и единствено водната среда, за да достигнат едно или друго място. 

Как ще завърши случая, ще има ли последствия за някого, освен за хората, които незаконно си събраха риба с голи ръце, ще стане ясно след приключването на проверката от Басейнова дирекция-Пловдив. 
  

Поискахме коментар на случая и от фирмата -изпълнител на ремонтните дейности. Все още очакваме официалното им становище. 

Ден след като ви показахме кадрите, реката отново е пусната. Но това, едва ли решава проблема...

Екип 999

Коментари


Страхил | 16/08/19 12:49:40


Вече има подаден сигнал до Районна прокуратура.


образ безподобен | 16/08/19 11:28:29


Статията е написана много добре - компетентно и с богат набор от факти. Липсва "главния виновник", но така се почва, ако се каниш да правиш серия от репортажи, в които постепенно ще се стигне до "престъпника". Защото така трябва да се развива пред публиката една тема - като криминален роман. Същевременно е извършен цялостен широкопрофилен анализ на ситуацията чрез доста данни. Дълго търсих източника. И понеже не го намерих, си направих извода, че или е "открадната" отнякъде без да се посочи източника, или е авторство на медията. Това второто изключително приятно ме изненадва. Ако е вярно, де. Дано да е така!


природозащитник | 15/08/19 15:02:30


Никакво почистване не и трябва на реката. В бетонираното корито има 1 метър тиня. Тя е хабитат на много мекотели, ларви и микроорганизми. Те са естествена храна на риби и водоплаващи. Кмете, помисли ли за малките патенца гадино !


нерон | 14/08/19 20:59:54


драги журналисти въпроса НЕ е кой е виновен ,а как РИОСВ е допуснала това , идете до Стара Загора и ако въобще има очи първо шефа им трябва да си подаде оставката!


Страхил | 14/08/19 20:21:07


"Ден след като ви показахме кадрите, реката отново е пусната. Но това, едва ли решава проблема..."

След няколко дни пак ще я спрат, и после пак ще я пуснат.
Но пък се очертава иновативен подход за предизборна агитация към определена електорална група.
Ще могат да "берат" риба периодично и така се спестяват пари от кебапчета.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ГРОЗИ ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА ЗВЕРСТВОТО В СОТИРЯ

МОТОПЕДИСТЪТ, ПОСТРАДАЛ ПРИ КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ Е В РЕАНИМАЦИЯ

Само един кандидат за началник на РУО-Ямбол


Най-коментирани новини

ПОЛИЦИЯТА ИЗДИРВА МАРИЯН ТРИФОНОВ ОТ СЛИВЕН

Предвижда се изграждане на стена за катерене в спортна зала „Асеновец“ в Сливен

ПРОТЕСТ И КОНТРАПРОТЕСТ В КРУШАРЕ

Жегата подпали 600 дка сухи треви край боляровското село Воден


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ