Обратно към категорията

Отбелязваме Европейския ден за памет на жертвите на тоталитарните режими

   

Отбелязваме Европейския ден за памет на жертвите на тоталитарните режими

Днес отбелязваме Европейския ден за възпоменание на жертвите на сталинизма и нацизма. Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. Решението за отбелязване на този ден в България бе взето на 27 ноември 2009 г. от 41-то Народното събрание, година след като Европейският парламент приема декларацията и отправя препоръка към държавите-членки да обявят ден за възпоменание на жертвите на тоталитарните режими. Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.
Защо 23 август?
На 23 август 1939 г. външните министри на сталинския СССР (Молотов) и на хитлеристка Германия (Рибентроп) подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави с три секретни протокола, с които определят сферите на влияние, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави.
Знаете, на 1 септември 1939 г. Германия започва настъпление срещу Полша. На 17 септември 1939 г. по силата на допълнителния протокол към договора на територията на Полша нахлуват съветски войски. После СССР напада Финландия, навлиза и в балтийските държави Литва, Латвия и Естония. Същата съдба имат Бесарабия и Северна Буковина. Германия напада Съветския съюз на 22 юни 1941 г. Вече е започнала Втората световна война. 
„Подписването на този ден през 1939 г. на пакта "Молотов - Рибентроп" между нацистка Германия и Съветския съюз постави началото на мрачен период в европейската история“. Това се казва в изявление на първия заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс и комисар Вера Йоурова по повод Общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.
В документа се припомня, че тази година се отбелязва и 30-годишнината от събитията през 1989 г., когато гражданите на Централна и Източна Европа се надигнаха и пробиха Желязната завеса, като ускориха нейното падане.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 демократ 23.08.2019 11:04

БОГ да даде мир на душите на жертвите.Много от тях бяха честни хора и обичаха БЪЛГАРИЯ.Ако даден народ смята ,че е вековен и мъдър и дал много на света,не трябва да избива свои ,а и чужди граждани.Това не е мъдро и човешко.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!