Получено на 28 Октомври 2012 в 08:58 от Движение с екологична насоченост
Непартийни сдружения наложиха гражданска „присъда” на МОСВ

„Три години корупция, конфликт на интереси и пропиляване на евросредства в екологичната администрация”. Това е мотото на националния протестен митинг, с който граждански организации и екологични неправителствени сдружения искат оставката на министъра на околната среда Нона Караджова, заместниците й Евдокия Манева и Ивелина Василева, главния секретар на МОСВ Климентина Денева, директорката на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” Малина Крумова, директорката на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда Галина Симеонова и директорката на Изпълнителна агенция „Околна среда” Ваня Григорова.
Протестът ще се проведе в деня на Черно море - 31 октомври, от 10 часа пред Министерството на околната среда и водите – бул. Мария Луиза 22 в гр. София.
Инициативата е на „Движение с екологична насоченост” - Ямбол, Граждански инициативен комитет – Ямбол, Инициативен комитет село Дражево, Инициативен комитет село Хаджидимитрово, сдружение „За един по-добър живот” с. Челопеч, Граждански комитет – Златица, Инициативен комитет – Самоков, Инициативен комитет – Стара Загора, Инициативен комитет „За чиста България” - Варна, Инициативен комитет Разлог, Инициативен комитет – Костинброд, Инициативен комитет – Сандански, Инициативен комитет – с. Баня, граждански сдружения против шистовия газ чрез фракинг и други. Протестът е подкрепен и от Коалиция за устойчиво развитие и Движение „За модерна България”.
Непартийните организации от страната настояват министър Нона Караджова и нейният екип да бъде освободен незабавно, заради системните груби закононарушения, чрез които се унищожава българската природа и се нанасят непоправими щети на околната среда, респективно на здравето на хората и животните.
Екипът на Нона Караджова стана причина за поредното дело от Европейската комисия срещу България, заради несвоевременното транспониране на Директива 2008/98/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 ноември 2008 година относно отпадъците и за отмяна на определени директиви, макар че техният близък приятел Ботьо Табаков – собственик на няколко консултантски фирми и член на Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда” получи за консултации по промените на Закона за околната среда 82 000 лв. без ДДС пари на данъкоплатците. Санкциите, за които Европейската комисия настоява, са 15 000 евро на ден, припомнят екологичните организации.
Сред грубите закононарушения на МОСВ са разрешения за пропиляване на европейски средства по Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013 за проекти, срещу които има явни граждански недоволства. Такива, например, са регионалните депа в селата Драгушиново /Самоков/, Хаджидимитрово /община Тунджа, област Ямбол/, Баня /община Разлог/, Ракитница /Стара Загора/, Стожер /област Добрич/, Шереметя /Велико Търново/, за които не са извършени реални анализи и оценка за въздействието върху околната среда.
Нона Караджова и нейният екип носят отговорност и за издадените незаконни Комплексни разрешителни за разширяване на производствата на „Аурубис”, „Елаците мед”, „Дънди Прешъс Металс”, „Геотехмин” и други фирми, заради които е отровено цялото Средногорие.
Липсата на достатъчен контрол от МОСВ позволи изсичането на парковете в Ямбол и Сандански с европейски средства, замърсяването на реките Марица, Тунджа, Янтра, Тополница, Трескавец, Искър, Дунав от изпусканите от заводските канализации тежки метали, отравянето на въздуха в Златица, Челопеч, Пирдоп и други населени места в България.
Всички проекти, реализирани без или с фиктивни оценки за въздействието на околната среда, обслужват частни интереси на фирми, близки около Нона Караджова, Евдокия Манева, Ивелина Василева, Климентина Денева, Галина Симеонова и Ваня Григорова.
Искаме министър, който истински обича природата и стриктно спазва българските закони и европейските директиви, категорични са непартийните организации.

За повече информация:
Димитър Димитров 0888 336 235, Дияна Бончева 0878 288 390
ел.поща: den.yambol@gmail.com
0 2


Коментирай в Радио 999Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама