Получено на 29 Октомври 2012 в 10:26 от Програмно - кординационен център за научни изследванияЕкопан
29 октомври - Денят на бесарабските българи.
Всяка година на 29 октомври се отбелязва тържествено Денят на бесарабските българи. На този ден, през 1838 г. след продължилото близо пет години строителство е осветен българският храм „Св. Преображение Господне” в град Болград. Всъщност идеята за построяването на храма се ражда още през 1820 г. Тогава, на 12 май, в малката църква в село Табак управляващият поселенията на българските преселници С. Н. Малявински тържествено прочита указа, съгласно който селището се преименува на Болград. На това тържество са присъствали 57 български старейшини, депутати от българските колонии и множество жители на селището. Присъствалите взимат решение „на мястото на бедния храм, където получили императорския указ, за сметка на българския народ в Бесарабското поселение да бъде построен голям събор”. Решено било също указът на император Александър І да бъде поставен в олтара на местната църква.
Макар и с Божията помощ Болградският храм „Св. Преображение” да избягва разрушенията на атеистичния комунистически режим в Русия, времето оставя своя отпечатък върху това архитектурно чудо на българите зад граница. Храмът има нужда от ремонт и реставрация. В началото на новия век през 2001 г. протойерей Павел Полищук започва реставрационни работи в храма. Кръстът на централния купол, който бил временно поставен през 1956 г., е заменен с камбана. От 2005 г. настоятел на събора е отец Василий Шкимбов, който продължава реставрационните работи. При събора е създадено неделно вероучително училище, символично наречено „Преображение”. Създадено е и детско вероучително училище, православна библиотека и др. Храмът е обявен за обект от национално значение и паметник на културата в Украйна. За нас българите в България, както и за тези в Украйна, това е светиня, която по думите на проф. Пламен ПАВЛОВ има същото значение като желязната ни църква „Св. Стефан” в Истанбул.
За съжаление по време на последните реставрационни работи, на 26 януари 2012 г. в храма възникна пожар, който напълно унищожи централния купол. Огънят и действията по потушаването му сериозно увреди стенописите и целия интериор на храма.
1 0


Коментирай в Радио 999Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама