Получено на 19 Ноември 2012 в 09:00 от budilnik
"Катимерини": Българско село иска да е в Гърция

Вестникът публикува репортаж за жителите на с. Црънча, които искат да бъдат "осиновени" от южната ни съседка

Жителите на българското село Црънча, което е на две крачки от гръцката граница, поискаха да бъдат "осиновени" административно и икономически от Гърция, се посочва в репортаж, публикуван в гръцкия в. "Катимерини".
Бедността ги тормози, но от устните им тече мед, когато говорят за Гърция, пише авторът за жителите на българското село.
Възмутени от несправедливото управление на централната власт 680-те бедни българи решават единодушно да напишат писмо до властите и гръцкото посолство в София, в което да изразят намерението си административно да се присъединят към Гърция, се посочва в репортажа.
"Катимерини" отбелязва, че жителите на Црънча произвеждат тютюн, мюсюлмани са и имат силни връзки с Гърция.
Гърция е единственият изход за много младежи, които работят като сезонни работници, заявява кметът на селото Илин Долапчиев.
Младите жители на Црънча бягат в Гърция, Англия и Холандия, където срещу надница обработват земеделски земи, а по-старите си спомнят за живота при управлението на Тодор Живков, когато по думите им в района имало заводи, всички работили, получавали пенсии и имало лекари.
С искането си за "административен покрив" от Гърция жителите на селото си осигуриха световна слава, тъй като новината премина в световните агенции, дори пристига екип на Ройтерс, посочва изданието.
След като искането им достига до президента и премиера на България, до гръцкия посланик и медиите, бедните помаци от Црънча почувствали, че са направили правилния избор, се посочва в репортажа на "Катимерини".
Пред гръцкия вестник кметът Долапчиев заявява, че жителите не се заблуждават, че искането им за преместване на граница може да бъде прието, но писмото е било начин да се убедят "в правотата си".

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5300371
0 3


Коментирай в Радио 999


zews | 19 Ноември 2012 в 16:44


Разстрел за предателите!


прос народ слаба държава | 19 Ноември 2012 в 11:30


"Бедните помаци"?????????????? Та това са българи бе неграмотници!


Данаил | 19 Ноември 2012 в 10:11


Така е когато ходещите по жълтите павета нямат регионална политика за развитие на малките населени места, когато не се дава въздух и възможности за развитие на малки и средни фирми в малките населени места, хората искат да напускат България. Но най интересното е че журналиста написал материала говори за хората по религиозен признак и не казва, че това са БЪЛГАРИ изповядващи исляма т.е. българи можамедани.Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама