Получено на 03 Януари 2013 в 20:35 от Петър Стоянов
Не по-малко от 90 процента от българските учени вече считат, че българите имат протоиранска антропологическа култура. Това заяви доц. Александър Илиев, инициатор на многоетапната експедиция "Българите - прародина".
Най-дълго поддържаната теория, че произлизаме от хуните, няма почва, нито генетически, нито археологически, нито антропологически, обясни той, цитиран от БТА.
По думите му хуните са монголи, като по-късното участие на българите в Хунския хаганат не дава основания да бъдат причислявани към тях.
Според доцента теорията, лансирана най-вече след 1944 г., че българите са тюрки, също не е правдоподобна.

Анализът на военните умения, на военните титли, на местонахождението, начин на живот и строителство подсказва, че сме много далеч от тюрките и номадите, посочи той. Според него нямаме големи основания да се считаме и за славяни, защото не принадлежим към този антропологически тип.

Гените на българите са много близки до тези на народите в Памир. Това беше заключението на научната експедиция “Тангра“, която беше проведена през 2010 година.

При това положение са смешни тези опити да се търси някакъв особен произход на българите на базата на някакви отделни думи и топоними. И изобщо целият този неонационализъм в стил Йоло Денев само ме напушва на смях.
Пламен
Експедицията „Българи-прародина" заминава за Иран, за да търси доказателства за иранския ни произход. Експедицията обхваща територията на Северен Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Кримския полуостров, Иран, Северен Пакистан и републиките Чувашия и Татарстан, които са в състава на Руската федерация. Тя е пилотна и набелязва местата, където може да има задълбочени теренни проучвания.

Оказа се, че в началото на 21-ви век българите все още не знаят категорично произхода си. Ние сме народ, който не само е дал нещо на света, нещо повече - нашето минало започва не от 680-681 г., а много преди това, посочи доц. Александър Илиев.

Съвременни генетични изследвания показват, че около 40 процента от българите са наследници на местното палеолитно население, други 40 процента са от източноирански тип и едва 12 процента от тях може би имат нещо общо със славяните, отбеляза Илиев.

Най-сериозното предположение за произхода на българите е източната част на Персийския етнически и културен ареал, или територия на днешен Иран, твърдят участниците в експедицията. Независимо че съвременните иранци и българи са твърде различни, те имат етнически, културни и политически сходства, смятат учените.
Ирански са и имената Пресиян, Кубрат, Аспарух.

По събрания от експедициите 800 часа видеоматериал и повече от 500 хиляди специализирани фотографии са създадени четири филма, последният от които предстои да бъде излъчен. Това са "Розетата", "Балкхара", "Мадара" и "Ариана" (древното име на територията на Иран).
4 1


Коментирай в Радио 999


Местно палеолитно население | 02 Февруари 2013 в 10:12


Не разбрах - за траки никъде не се споменава. Те откъде са дошли и не сме ли техни потомци?


Иван | 07 Януари 2013 в 11:37


Българите сме местен балкански народ. Не сме нито пришълци, нито сме се дотътрили от някъде си.


шрек | 04 Януари 2013 в 19:40


интересно коя ще е следващата теория.от смесица межди кривокраки монголи доприпкали на кончета и мързеливи славяни спящи из тръстиките станахме арийци.солиден исторически прогрес.Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама