Получено на 09 Март 2013 в 09:48 от Семерджиев
Нов удар за министър Ангелов. Оневиниха напълно двамата безмерци свързани с ракетите
07 мар 2013 | 22:18 | pan.bg
В днешния брой на „Труд” се акцентира върху окончателното оневиняване на двамата безмерци, които бяха обвинени от министъра на отбраната Ангелов, че са изнасяли нелегално ракети от авиобазата. Вестникът пише, че Военна прокуратура в Сливен е отсъдила НЕВИННИ, за майор Николов и сержант Йорданов - ракетите наистина са били предназначени за ВМЗ-Сопот и за това е имало неоспорими документи.

Това е нов удар по министъра на отбраната Аню Ангелов.
Припомняме, че всичко бе скалъпено с цел да се омаскари авиобаза Безмер, както и да затихне скандалът от гръмналите складове на "Берета трейдинг", като медийният шум да бъде привлечен от намерените в бус ракети след добре изиграна спецакция.

Циркът обаче не свършва дотук - майор Николов е подложен на репресии от страна на МО и Ангелов, който му връчва неочаквано и неправомерно чрез свои хора документи за уволнение. От неочакваната вест майорът се шокира и се заключва в колата си, като го ограждат доста хора и го принуждават да излезе и да подпише заповедта си за уволнение.
ПИТАМЕ - НЯМА ЛИ МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ДА СЕ ИЗВИНИ НА ВСИЧКИ, СЛЕД КАТО ПОВТОРИ НЯКОЛКО ПЪТИ, ЧЕ БЕЗМЕРЦИ СА ВИНОВНИ И ПРЕДСТОЯТ СЕРИОЗНИ МЕРКИ ЗА ТЯХ!
Редно е и самият премиер в оставка да се извини, след като и той заяви, че трябват "тежки наказания".
Ето и цялата история от в. СЕГА:
"На 5 юни миналата година взрив в склад с боеприпаси на фирмата "Берета Трейдинг" край Петолъчката уби трима души. Институциите се втурнаха да имитират дейност - да спасяват, разследват, възстановяват, обвиняват. Два дни вътрешният и военният министър се опитваха да отхвърлят обвиненията за слаб контрол върху унищожаването на ненужни боеприпаси. В нагорещената от обществено недоволство обстановка властта имаше спешна нужда от събитие, което да поизчисти имиджа й на безотговорна.
То, естествено, дойде. Само два дни по-късно МВР залови микробус със 103 неуправляеми ракети "въздух-земя".
Главният секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев обяви акцията като крупен успех в борбата срещу злоупотребите с боеприпаси. А премиерът Бойко Борисов, в типичния си стил, заяви: "Тези 100 и колко ракети, които заловиха колегите от МВР - това е такова безразсъдство вече. И се надявам сега Военна прокуратура да повдигне обвинения и в края на краищата - тези хора да получат тежки наказания. Сто и няколко ракети - това са близо тон тротилов еквивалент, и то - от най-мощните. Този бус, ако случайно претърпи авария, катастрофа по време на движение по магистралата, не дай Боже, с автобус, камион, ТИР или еди-какво си, просто ще стане кратер и ще изгинат много хора. Това е не само престъпление, това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече че са и военнослужещи, много години в затвора - за превенция, да внимават какво правят". За рисковете, които подобен товар предизвиква, както и за критиките относно поведението на двамата военни, министър-председателят най-вероятно има право.

Само, че твърдението, че това е огромен успех малко издиша.
Сержант Живко Йорданов и майор Николай Николов са подсъдими за присвояване, затова, че са предали на други лица голям брой боеприпаси, както и че не са изпълнили заповед на преките си началници. Делото се води от военно-окръжната прокуратура на Сливен. Всъщност от разследването става ясно, че двамата не са имали намерение да извлекат финансова изгода. Мотивите им са били далеч по-тривиални - да отърват дисциплинарно наказание и може би уволнение.

За какво става дума? Майор Николов е началник на логистиката в авиобаза "Безмер", сержант Йорданов пък отговаря за склада, където са се съхранявали въпросните ракети. Часове преди МВР да залови пълния с боеприпаси микробус на пътя Ямбол-Сливен двамата са дали разрешение въпросните боеприпаси да бъдат изнесени от авиобаза "Безмер". "Направено е с цел да избягнат дисциплинарно наказание, тъй като голяма част от тези ракети не са били заприходени", казва говорителят на сливенската военно-окръжна прокуратура полковник Христо Тинев.

Всъщност Николов и Йорданов никога не са се качвали в заловения от МВР бус. Возилото е собственост на ВМЗ-Сопот. Техни са и 6 от 103-те ракети. Другите 97 обаче не са. "Те са се трупали години наред, просто са оставали от различни учения на пилотите", казва Тинев. Според прокуратурата вината на двамата военни е в това, че въпросните боеприпаси не са били заприходени по съответния ред и насочени за унищожаване. "Двамата не са търсели материална изгода", убеден е говорителят на военното обвинение. Николов и Йорданов са имали предишни дисциплинарни наказания за подобни нарушения и са се страхували, че този път може и да ги уволнят. Затова им хрумва идея да изпратят всички ракети на военния завод и така да си решат проблема. Така или иначе двамата военни стигнаха до предупреждение за уволнение

"Служебните проверки са установили, че случаят от "Безмер" е изолиран, виновните са наказани строго - с предупреждение за уволнение и понижаване на военното звание с една степен са наказани четирима от авиобазата. Други четирима, отговарящи за контрола в различни структури на бойната авиация - с мъмрене", заяви след случая военният министър Аню Ангелов.
Николов и Йорданов се обаждат във ВМЗ-Сопот и им казват, че при тях има боеприпаси, които подлежат на връщане. Според прокуратурата от завода не са знаели точната бройка на ракетите, не са видели нищо нередно и са изпратили буса си да ги прибере. И така служителите на ВМЗ-Сопот натоварват вкупом боеприпасите и потеглят обратно.
Разбира се, загадка в случая остава как точно са попаднали на МВР. Според неофициална информация от вътрешното ведомство са имали оперативни данни какво се готви. Другият вариант е случайна проверка, който не изглежда много вероятен. По този въпрос се мълчи."
2 1


Коментирай в Радио 999


vhokqkybio | 30 Юли 2013 в 21:38


ccyqbsbejp:::ch, mfghfcqqlu , [url=http://www.sydnjihaww.com/]phoawlgmfd[/url], http://www.btssksyqvv.com/ mfghfcqqlu


bovzqgojuz | 28 Юли 2013 в 16:07


iljbasbejp:::ch, gozvxnvarw , [url=http://www.yurtrrqtbg.com/]ufwxgeiuew[/url], http://www.rkjpldgocs.com/ gozvxnvarwНай-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама