Получено на 14 Март 2013 в 10:06 от Велина Симеонова

Серафимов: Публикувам фактурата си за ток и газ от Виена, за да знаят сънародниците ми, че напълно основателно протестират

Вторник, 12 Март 2013

Виктор Серафимов е роден в София и в момента е на 32 години. Понастоящем живее във Виена, Австрия. Завършил е Националната Финансово Стопанска Гимназия (НФСГ) – София и Виенския Икономически Университет със специалност „Международна Бизнес Администрация“. Има специализации по „Международни Финанси“ и „Информационна Икономика“. Работи в руски електротехнически концерн като проектен мениджър и представител за Централна и Източна Европа. Владее немски, английски и руски език, и ползва свободно италиански. Виктор наскоро публикува във Фейсбук сметката си за ток и газ от жилището му във Виена в подкрепа на протестите в България, сравнявайки я със сметките, които получават неговите сънародници тук. Той бе така любезен да я предостави на „Онлайн Парламент“ в пълния й вид, който публикуваме под това интервю.

——————————————————————————————————————————
- Здравей Викторе, познаваме се от много време и ми се иска да си поговорим откровенно. Ти си човек, който много дълго учи, а сега и работиш в Австрия, видял си живота и в много други западни страни. Наскоро публикува във Фейсбук личната си сметката за ток в жилището ти във Виена и в коментарът си към нея призоваваш за “незабавна национализация на ЕРП-тата в България”. На Запад не цари ли мнението, че икономиката трябва да бъде изцяло в частни ръце или ние тук нещо криво разбираме нещата ?

- Здравей Иво, благодаря за възможността чрез твоята медия да изразя мнението си и, най-вече, възмущението си от ситуацията в България. Нека предварително уточня, че не съм страничен наблюдател тип сеирджия, който си е решил проблемите в прехвалената чужбина и ехидно дава акъл. Напротив, аз често се връщам при семейството си в София, срещам се с приятелите си и ми е болно за техните проблеми. Още повече, аз все още мечтая един ден родината ми да излезе от постоянната си икономическа криза и да ми предостави възможност да се върна.

Повод за публикацията ми в социалната мрежа стана случайното съвпадение на шест-месечния отчет на енергийните ми разходи с нестихващите протести в България. Бях с очакване, че поради сходните метеорологични условия във Виена и София ще трябва да доплащам, защото досега плащах на база летните месеци от миналата година, когато е имало други наематели. Също така знаех от майка ми приблизително какви са техните разходи в София за доста сходно жилище. Когато си прочетох сметката за ток и газ и съвсем грубо сравних данните помислих, че нещо съм объркал. След това седнах с калкулатора и знаеш ли какво се оказа Иво, че българските ЕРП отчитат разход за енергия над три пъти по-висок в киловат часа при моите родители, отколкото общинското виенско дружество при мен! Затова публикувах сметката си, за да имат хората база за сравнение. За да знаят, че напълно основателно протестират и ако аз пребивавах в България също щях да съм на улицата с тях.

По повод коментара ми и икономическите настроения на запад ще уточня две неща. Първо, коментарът не е емоционален, а напълно в унисон с дясно-центристките ми убеждения на дипломиран икономист. Второ, трябва да подчертая, че в моя университет не се благославяше дивия капитализъм от началото на индустриализацията. Една развита пазарна икономика изисква сериозни регулации, за да не създава монополи и социално неравенство. За това хората на запад много ревностно защитават някои услуги като държавни приоритети, за да не допускат случаи като в нашата родина.

- Чия собственост са австрийските електроразпределителни дружества ?


- Основното ЕРП във Виена е държавно, или по правилно общинско. Неговата мрежа се отдава и на частни доставчици, но контролът си остава, както и електромерите на „Wien Energie”. Имам силни съмнения, че в България частните ЕРП-та манипулират самите електромери. Нали се оказало, че данните са отчетени правилно, в същото време всички хора решили да увеличат потреблението.

- Да се върнем на сметката ти за енергия, която ти сравняваш със сметките, които родителите ти са получили в България през последните месеци. Разкажи ни какво показват данните от нея, за какво точно плащаш и на каква цена ?

- Ще я разясня съвсем детайлно, за да не пропусна някой факт в полза на българските доставчици. Цялата потребима енергия е от ток и газ, като се представя в сметката в киловат-часове за по-добра прегледност. Нямам ТЕЦ, за което подгрявам вода в бойлер само на нощна тарифа. За 6 месеца – 522 кВтч. за 80 евро с ДДС. Ставката на ДДС е същата като в България. Дневното ми потребление на ток е 355 кВтч. за 87 евро. Готвя и се отоплявам на газ срещу 133 евро за периода. Не съм пестил от отопление и започнах да пускам инсталацията към средата на октомври. Жилището е изолирано и има ПВЦ дограма, също като жилището на родителите ми. Даже при тях всичко е по-съвременно, защото апартаментите са строени с 40 години разлика.

- Колко е голямо жилището ти във Виена и постоянно ли си го обитавал през този период ?

- Във Виена живея в гарсониера от 48 квадрата, докато в София апартамента е около 70 кв. Все пак, и на двете места се отоплява по 1 стая. По повод обитаването: във Виена работя от дома си и разходвам и през деня, когато повечето хора, в това число и родителите ми се намират на друго работно място. В същото време често пътувам служебно, така че нещата се компенсират.

Добавям, че неслучайно представям данните в кВтч., тъй като в София се отопляват на ток и отделно плащат за тръбите на парното. В тази връзка моят разход на енергия средно на месец възлиза на 372 кВтч. а в София сметката само за ток е за над 1200 кВтч.

- Какво е нивото на комуналните услуги в австрийската столица и скъпили са като цена за обикновения гражданин ?

- Като цяло са по-високи. Водата, асансьора, чистачката и боклука са с по-високи ставки. Плаща се една обща сума грубо 100, 150 евро на месец, но в тези пари влизат разходи по крупни ремонти и подобрения. Така когато протече покривът съществува натрупана сума за незабавен ремонт, а не тръгват тепърва да събират всичко на веднъж. На фона на доходите, почти никой не се замисля за комуналните разходи.

- Какво мислиш за последните събития в България, защо не намираме изход от този порочен кръг, в който се въртим през последните 23 години ? Подкрепяш ли протестите ?

- Напълно подкрепям протестите. Не защото нищо не се подобрява или всички са черни и корумпирани. Напротив, в годините от прехода виждам напредък, но той е твърде нищожен, а в последно време нещата съвсем зациклиха. Така никога не можем да настигнем Запада, не можем и да го доближим. Това го виждат и хората в България. Но на първо място в конкретния случай виждам нагла измама от чуждестранна фирма, която в собствената си страна не би посмяла да действа по този начин. Трябва веднъж такива инвеститори да бъдат изгонени, за да не се повтаря този случай. Не ми се мисли, ако чужда фирма се подиграе така с австрийците, какво ще и се случи.

- Какво трябва да променим ? Някои искат смяна на цялата система и моделът, по който функционира държавата, но не могат да дефинират, каква трябва да бъде новата система.

- Без да имам претенции за голяма политическа грамотност, ще кажа личното си желание. Трябва да се реформира бавно, внимателно и без крайности. В България се пишат или преписват западни закони без задълбочени анализи, прогнози и цифри, от хора невежи или обременени от лични интереси. Пример е законът за зелената енергия, който превърна една еколюбива идея в мръсна дума. Ако протестиращите искат да постигнат нещо, трябва да забравят за лозунгите за пълна смяна на система и модел, а трябва да си поставят постижими цели, като например корекция и подобрение. Аз бих искал по-голям процент мажоритарно-избираеми народни представители. В момента избирателната активност е толкова ниска, защото много хора не искат да преизбират едни и същи динозаври, дори да са от партия, на която симпатизират. Изцяло мажоритарен вот също не е решение, ако съдим по демокрациите, които преследваме.

- Как е живота сега в Австрия, справя ли се страната в тази тежка икономическа криза в която е изпаднал света ?

- Австрия е страна на плавното развитие и умерен консерватизъм. Стандартът на живот е сред най-високите в света и много трудно се променя в положителна или отрицателна посока. Тоест, вероятно никога няма да постигнат икономически растеж като Китай или ниво на доходи като в Германия, но спадовете тук са много малки и кратковременни. Често ми задават втората част на въпроса ти и аз от две години отговарям с въпрос. Каква криза?

-

На изображенията:Фактурата на Виктор Серафимов за шестмесечното му потребление на ток и газ във Виена:
1 0


Коментирай в Радио 999


Аз | 15 Март 2013 в 13:58


Браво, аз мога да кача фиш за заплата с отразен наем в размер на 36€/месец, за една стая, включващ удръжки за наем, разходи по поддръжка, парно, ток, вода, чистачка и охрана и безплатен интернет. Сградата е новопостроена и луксозна, има всичко, и печки, и перални, и телевизор и интернет free.Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама