Получено на 29 Април 2013 в 12:27 от земеделец
"Консумираме едва 15% български стоки" - Явор Гечев

- Трябва държавни гаранции, че всяка година ръстът на продаваните български хранителни стоки ще се покачва с 5%“

Развитието на земеделието е един от ключовите приоритети на Коалиция за България. Това заяви пред журналисти водачът на социалистите в Добрич Явор Гечев. Според него основният проблем на селското ни стопанство в момента е, че е ориентирано основно за производство и износ на зърнени култури.

„Трябва да направим така, че селско стопанство да е базирано на по-голям процент животновъдство, зеленчукопроизводство, производство на плодове, както и преработката и продажбата им тук на нашия пазар“, категоричен е Гечев. Водачът на социалистите в Добрич добави, че БСП има за основен приоритет създаване на условия за интензивно селско стопанство, базирано на високата добавена стойност от преработката на продуктите. „Обидно ниско е количеството български продукти продавани в магазините. Българинът може да си купи едва от 7% до 15% наши хранителни стоки в различните магазини. Затова трябва държавни гаранции, че всяка година ръстът на продаваните български хранителни стоки ще се покачва с 5%“.

Явор Гечев е категоричен, че „Коалиция за България“ залага на създаване на нови мелиоративни съоръжения за напояване. „Ще се опитаме да вдигнем БВП от земеделие, като дадем преференция на българска продукция отгледана от наши фермери и произведена в наши фабрики“. На въпрос с колко може да се вдигне БВП от земеделие, Гечев заяви, че ако в момента от селско стопанство делът е 6,4%, то за няколко години той може да се удвои. „Затова искаме да направим поне 10 годишна стратегия за развитие на сектор „Земеделие“, като съберем всички страни- от собствениците на земя до производители и преработватели, като не ги скарваме, както правеха предишните управляващи, а намерим консенсус за дългосрочната стратегия.

„Ние сме заложили политика на подкрепа на кооперациите в България. Което е една от структурите които наистина функционират добре. Но те имат нужда от държавна подкрепа. Разбира се това не става без наука. Затова рязко трябва да подобрим положението на Селскостопанската академия и нейните звена в страната“, поясни Явор Гечев. Според него през последните четири години политиката в селското стопанство е била безрезултатна, защото в земеделското министерство са работили хора, които никога през живота си не са виждали почва. http://www.blitz.bg/news/article/196682
0 2


Коментирай в Радио 999Най-ново от Публикувай с 999

Как се случват нещата в мил...

Всеки ден минавам от там по...

На 20.07.2019г. със своето ...

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Реклама