Получено на 30 Май 2013 в 16:31 от начо
Започва изграждането на нов индустриален парк край Пловдив
Проектът предвижда да се създаде аграрно тържище и четири преработвателни предприятия

Едно от доказателствата за отличен микроклимат за чуждестранни инвестиции у нас са множеството големи компании, които в последните години навлизат в региона и привличат нови партньори. Най-голям потенциал има развитието на индустриални зони край Пловдив, който се налага убедително като инвестиционен център на страната ни. Първият проект за развитие на индустриална зона в България е този на зона Раковски, които бе стартиран преди 8 години на терен от 85 хектара.

Днес там има повече от 28 работещи предприятия и логистична база на Кауфланд от 90 000 кв. м. Там са световноизвестните компании „Либхер”, които сега строят и трети завод. Там са и „АВВ”, които правят сериозна инвестиция в индустриалната зона, като изграждат втори завод и планират да отворят минимум 700 нови работни места. Освен зона Раковски на до 10 км от Пловдив се намират и огромните индустриални центрове Марица и Куклен. Последната от които е промишлено търговска зона, разположена до летище Пловдив, която ще подпомогне китайските проекти за превръщане на летището в карго зона, както и проектът на държавата за изграждане на интермодален терминал. Към тях скоро ще бъде добавен и индустриален парк Тракия, насочен основно към селското стопанство, преработката на храни и селскостопанска продукция. Главен проект в този обект е създаването на аграрно тържище и четири преработвателни предприятия, които ще подпомогнат изключително много българските селскостопански производители.

Общата инвестиция възлиза на около 40 млн. евро и ще разкрие стотици нови работни места. С него ще се затвори кръга и обособи региона като безспорен и най-голям индустриален център - енергийно осигурен и с изградена инфраструктура. В крайна сметка проектите ще започнат да работят като един, за да осигурят множество възможности за инвестиране. Ако промишлено търговска зона Куклен има по-сериозна насоченост в областта на машиностроене, металургия, химическа промишленост, индустриална зона Тракия ще е силна в преработката на селскостопанска продукция. Раковски вече има традиции в логистиката, а Марица обобщава всичко.

Китай има сериозен интерес и към туризма и българското селскостопанско производство, в което за последните години са инвестирали милиони от много силни израелски компании. Регионът на Пловдив е много привлекателна инвестиционна дестинация, защото притежава над 35 000 декара за стопански дейности. В общината са съсредоточени 14 000 декара, а около нея 8700 декара, които са застроени като индустриални зони. Ако се прибавят индустриалните земи и в съседните общини, цифрата веднага набъбва с още 12 000 декара.

Вече са осъществени първи форми на сътрудничество между България и Китай чрез компаниите China Volant Industry Co. Ltd – голяма компания, чиято дейност е в различни отрасли. Конкретно в България ще се занимава с производство на тръби и питейно водоснабдяване. Те планират и значителни инвестиции в инфраструктурни проекти. Китайската компания Huawei, която е лидер в телекомуникационната индустрия, е също нов партньор на страната ни.

Настоящите инвеститори посочват като една от причините България да бъде предпочитана пред съседните държави като Румъния у Украйна, са условията, които са доста по-добри. У нас има по-ниски корпоративни данъци, евтина но образована работна ръка и нисък данък върху дивидентите. http://www.blitz.bg/news/article/202639
3 0


Коментирай в Радио 999Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама