Получено на 27 Юни 2013 в 14:44 от Рашков
ЕК: Ромите в България са близо 10%

Българските роми са най-многобройната част като съотношение към останалата част от населението на държава от ЕС. Това се посочва в данни, разпространени днес от Европейската комисия по повод представения доклад за напредъка в приобщаването на това малцинство.
Данните показват, че ромите в България съставляват 9,94% от населението в страната. Самоопределили се като роми при преброяването от 2011 г. са 325 343 души, а оценките са действителният им брой да е между 700 и 800 хил.
Средно в страните от ЕС ромите съставляват 1,18 на сто от общото население.
За нашата страна ЕК отчита, че не се обръща достатъчно внимание на въпроса с изолирането на ромите в училище.
Допълва се, че България следва да оцени колко от децата, напускащи преждевременно училище, са от това малцинство.
Комисията препоръчва да се вземат допълнителни мерки за осигуряването на работа на ромите в селските райони. В документа се посочва, че обучението на тези хора в упражняването на труд в по-сложни области би било изход от затворения кръг, водещ до тяхната бедност.
На следващо място ЕК призовава да се помисли по въпроса с липсата на здравни застраховки на стотици хиляди български роми.
Комисията препоръчва ускоряване на усвояването на европейските фондове, които могат да послужат за подобряването на живота на това малцинство.
ЕК предлага въпросът за приобщаването на ромите да залегне в споразуменията с държавите от ЕС по приоритетите в разпределението на общностния бюджет до 2020 г. За да влязат в сила, предложенията на комисията се нуждаят от единодушна подкрепа в Съвета на ЕС. http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5881791
1 0


Коментирай в Радио 999


god | 04 Юли 2013 в 15:33


10 % са малко. Така като гледам отиват към 20% ако не и повече.


хип хоп | 27 Юни 2013 в 14:58


Оставиха циганите на помощи и те превърнаха раждането в доходен бизнес, пощите за деца трабва да са до 3 деца, вместо социални помоши на здравите цигани трява да се зачислят по една мотика и 3 декара поливна земя. Помислете малко и за българите и България!Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама