Получено на 04 Ноември 2013 в 12:37 от Чапъра
НЕПРАЗНИЧЕН РЕПОРТАЖ ОТ ДВОРА НА ЕДНО ЗАКРИТО УЧИЛИЩЕ В ЯМБОЛ...
01/11/13
Докато пред барелефа на Ради Иванов Колесов в центъра на Ямбол се поднасяха венци и цветя по случай празника днес, около лика на големия просветител в доскорошното ямболско училище, носело повече от 150 години неговото име, няма и следа от празничност и почит…

Каргонци живеят със спомените за времето, когато деца изпълваха училищния двор, а на празници като днешния цялата околност се огласяше от тържественост, поднесена от ученици и учители.

Иванка Лазарова, жител на квартала, споделя със сълзи на очи:
„Защо го затвориха, просто се чудя, кварталът имаше образцово училище, а сега го направиха сметище. Доскоро беше обрасло с трева до вратата. Това училище трябваше да остане, „Патриарха” затвориха, „Ат. Кожухаров” затвориха и това – също, и сега нямаме училише.
Тук толкова оживено беше– деца, родители…
А сега им е трудно. Децата пресичат много улици, за да отидат на училище. Родителите се притесняват.
Те малко преди да го затворят правиха ремонт на училището, пък после…
Казват, че старчески дом щели да го правят, други пък – друго…
Чудят се какво да го правят!
Защо го затвориха това хубаво училище?!”
(Запис чуйте в прикачения файл)

В двора на останки от пейка седят две поотраснали момчета. Без да ги питам ми казват: „Ние учихме тук. Хубаво беше… Ама сега…”
Друг ямболец, живеещ наблизо пък сподели: „Има един комшия, готов е да вложи пари, за да го направи Детски център, че пак децата да играят тук и да им е хубаво, ама май нещо от общината не му дадоха… Не знам… Дано се сетят за децата от квартал „Каргон”, че иначе, ще се преместят младите. Ама не в друг квартал ще отидат да живеят, ами в друг град, че и в друга държава даже…Затова бягат…”

Училище "Ради Иванов Колесов" е първото училище в града и едно от първите във Възрожденска България. Неговата история е тясно преплетена с историята на Ямбол. Това, че е носило толкова десетилетия името на ямболския просветител, а и не на последно място, заради първите училищни години на поколения ямболци преминали в неговите класни стаи, община Ямбол не би трябвало да допуска подобно занемаряване на сградата.
Почитта към възрожденеца, разбира се, е също достатъчен и основателен повод да се приведе общинският имот в приличен вид. Нека припомним:
когато във Велико Търново турците осъждат Ради Колесов на смърт, защото е пръв съратник на Капитан Дядо Никола, ямболци събират пари и го откупуват. И когато даскалът се завръща, по пътя от Сливен до Ямбол е пълно с негови съграждани, които го посрещат с цветя и благослов. А Ради е бил само на 23 години. На толкова години е Колесов и на портрета с емблематична стойност за историята на града ни, нарисуван от Александър Зограф. Това е единственият портрет от Европейското просвещение, на което е изобразен толкова млад просветител...
Когато през 2008 година с решение на Общински съвет Ямбол училище „Ради Иванов Колесов” в Ямбол беше закрито, един известен каргонец възкликна: „Закривате училището, не след дълго ще закриете и паметта за Даскала. Каквото и да кръстят с неговото име - единствено достойно да го носи е именно училището, основано от него - от даскал Ради Колесов!”

Останалото разказва непразничният фоторепортаж – от двора на най-старото училище в Ямбол „Ради Иванов Колесов” в Деня на народните будители. В същото време в центъра на града представители на власт и институции поднасяха венци и цветя пред барелефа на просветителя и подчертаваха преклонението си пред великото дело на възрожденците…
Галина Чорбаджийска
Коментари:

Веселина Шикова:
Едва ли един истински родолюбец би постъпил така,както постъпиха нашите управници преди пет години.Едва ли един истински будител би си представил нещо подобно.
Болно ми е ,когато гледам тези кадри,дваш по-болно ми става,когато на този свят ден,някой иска да ни покаже,че "уважава"будителите си,отивайки пред барилефа на светинята на просвещението,на радетеля за свобода и знание-Ради Иванов Колесов.
Господин Кмете ,с какви очи заставате там,не помните ли как се погаврихте с паметта на Колесов,как с лека ръка унищожихте онова,което поколения будители създаваха.Как посегнахте на едно свято училище,как затворихте страницата за просвещение,как отрязахте крилцата на малките каргонлийчета,в по-голяма част от които тече не коя да е ,а кръвта на родовете Чапърови и Керанови,чийто потомък е Ради Колесов.
Жалко,че в този светъл ден,сърцето ми е изпълнено с болка и тъга,но как да е,как да мисля позитивно,когато виждам,че идеалите ни са сринати до основи,че образованието на децата ни е поставено под всякаква критика.
Възможно ли е в днешно време да се чудиш къде да учи твоето дете,когато в квартала в който живееш няма училище,когато малките ученици,стават в ранни зори и поемат към някое отдалечено училище.По тъмно отиват ,по тъмно се прибират.А пустеещата сграда беше неизчерпаем източник на знания и умения.Именно тук се ограмотиха и продължиха напред и стана известни професори,художници,инженери,доктори,юристи,учители.Хора достойни за почит и уважение.
На всички възпитаници на НУ"Р.И.Колесов",на всички колеги отдали част от живота си за успеха на това училище,на всички будители Честит празник!Нека работим със сърце и разум,нека даряваме любов и знания ,нека съвестно изпълняваме своята мисия!

училище Ради Колесов The Best:
На 14г съм от ,, Каргона `` Учих в ,, Ради Колесов `` До 2-ти клас ( докогато го закриха ) Това беше най-якото даскалоо... Как можахте да го закриете !!?? Ето това е България .. И после викат толкова млади хора се местят в чужбина ... ЕМИ ЗАРАДИ ТАЯ ТЪПУТИЯ...Това да няма едно училище в квартала.. !!!

Силвия:
Имаше някакви мераци на зам-кметицата Данкинова тогава, но после тя се ориентира по-нагоре. Жалко стана зян училището

Петрова:
Когато Данкинова се запъна и на инат затвори училище Ради Колесов в него учиха над 100 български деца.
И доколкото си спомням мотивите бяха че старото даскало щяло да става "информационен център".
Аман ог глупости... така сме се информирали че повече няма накъде.

Симо:
Позорния срам за затварянето на училище Ради Колесов е за Надя Данкинова, сегашния кмет Георги Славов и всички гербаджийски общинари.

Георги:
Затварянето на най старото училище в Ямбол е част от успешното управление на Славов. Кмета е доволен и съгласен със закриването на училището в което учиха 110 деца от нашия квартал.

Георги:
Симо, общинарите гласуват само това което им нареди кмета Г.Славов.
Те нямат собствено мнение и са зедя от комунистите! Много са жалки!

П.Петров:
Да наистина преди да затворят у-ще Ради Колесов в него учиха 110 деца. Днешната банкерка Данкинова и сегашния кмет Георги Славов решиха да затворят училището и да вземат от държавата 250 хил.лв. за това.
Децата ги пренасочиха да пътуват с училищни автобуси до "супер" училището с прекалено амбициозния директор "Климент Охридски". Малките деца вместо да притичат в училище Ради Колесов сега чакат по спирките.Доказано е че за малките ученици е по добре да учат в малки училища отделно от големите ученици, но управляващите в Ямбол не мислят така. Данкинова замина за София, какво я интересуват децата от Каргона мръзнещи по спирките нали си взема хилядарките и е щастлива от управленската си практика в Ямбол. Кмета Георги Славов също е нахилен и щастлив.
Ще мине време и когато сградата на училище Ради Иванов Колев рухне, може би ще разберем злото което направиха нашите самодоволни управници. Българино, българино????

Стоил:
Цинично и лицемерно е кмета да поднася цветя пред барелефа на Даскал Ради Колесов срещу кабинета му на фасадата на читалището, а училището носещо името на Колесов да се събаря или превръща в старчески дом! Кмете Ради Колесов цял ден те гледа в кабинета ти какви ги вършиш!
Георги:
Радиото вземете проверете защо през 2008 политиката беше да се дават пари от държавата за затваряне на училища. Питайте кмета защо при 100 ученика затвориха училището.

Георги Георгиев:
Мило мое училище,скъпи детски спомени!Боли ме сърцето и душата ми се къса, минавайки всеки ден край него! Още чувам детските гласове на спретнатите каргонлийчета, събрали се през междучасието на двора!Жалко, емблемата на Каргона,я няма вече, само бурени и шепот от отвъдното! Къде си Даскале....?

Мдааа:
Дуетът Данкинова/ Славов направиха още много поразии за града. Да не си ги припомняме, тя се изпари от Ямбол и осребри доста изгодно престоя си тук. Той пък е недосегаем за съд и присъда. Лошото е, че и опонентите им от БСП са същите (Данкинова впрочем си е баш комсомолка) и в момента без да щем, наливаме вода в комунистическата мелница. Няма оправия.

1 0


Коментирай в Радио 999Най-ново от Публикувай с 999

Как се случват нещата в мил...

Всеки ден минавам от там по...

На 20.07.2019г. със своето ...

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Реклама