Получено на 15 Януари 2014 в 10:17 от Костадин
Българите стават все по-бедни, по-болни, по-прости, по-нещастни и все по-малко на брой.

Тази тъжна констатация направи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика по време на пресконференция в БТА. За тази своя констатация ученият цитира данни от Евростат, според които 60 процента от българите живеят в мизерия, а 2 800 000 са били обезщетенията, изплатени от НОИ през 2013 г. на заболели българи.

Реалната демографска картина, която по думите на експерта официалните институции премълчават, е че се топим с 8 души на час. Това се дължи на демографския срив, смъртността и заминаването на младите хора в чужбина.

Според данни на Центъра за демографска политика след 20 години българите ще бъдат около 5,9 милиона, което с почти 1 милион по-малко от днес. От тях българският етнос ще бъде 3,1 милиона души, ромите около 1,8 милиона, а българите от турски и друг етнос – малко над 1 милион.

“Единственото решение е да има повече деца от образовани родители, защото не може да не умееш да броиш до 10, а да имаш 11 деца”, коментира проф. Петър Иванов.

По данни на експерта България е на първо място по намаляване на населението, тъй като нямало друга държава в света с "такива скокове за спад на раждаемостта". Ученият съобщи, че през 1950 г. в България са били родени 182 000 деца, през 2009 г. - 81 000 деца, през 2011 г. - 71 000, а през 2013 г. - 61 000 деца.

Eкспертът категорично опроверга обявеното наскоро твърдение, че България е на 14 място в света по интелигентност. По думите му страната ни е в 14-а група по интелигентност - с 94 IQ, според ранглиста с методиките за изчисляване на коефициента на интелигентност.

Преди нас има 46 държави, чиито граждани са по-интелигентни от българите, сред тях са и всички европейски страни, което означава, че България е на последно място по интелигентност в Европа, коментира проф. Иванов.

Той обясни и защо на практика това е така – според данни на статистиката у нас има много неграмотни хора – близо 70 процента от безработните в България.

"Според европейски статистически институти 39,4 процента от деветокласниците у нас могат само да сричат донякъде или нямат функционални знания, които да могат да използват", заяви Петър Иванов. Той добави, че според Евробарометър броят на отличниците в България е пет пъти по-малък от средния за Европа, а броят на слабите ученици у нас е много по-голям.

Проф. Петър Славейков от Центъра за демографска политика очерта и някои заплахи за националната ни сигурност вследствие на демографската катастрофа в страната. По думите му намаляването на населението и на неговата гъстота ще доведе до политическо, икономическо и военно отслабване на държавата ни.

Той отбеляза, че и сега има дисбаланс в структурата на българското население, тъй като жените са 51,5 процента от него. Общото застаряване на населението води и до ограничаване на вътрешния пазар, тъй като сега пенсионерите у нас са около 2,5 милиона, имат ниски пенсии, а оттам и покупателната им способност е малка, коментира проф. Славейков.

Според учените от Центъра за демографска политика, за да се решат демографските проблеми трябва да се пристъпи към бързо, дръзко и шоково увеличаване на доходите у нас.
По публикацията работи: Красимир Ангелов
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/01/13/bylgarite-vse-po-bedni-po-bolni-po-prosti-i-vse-po-malko-na-broi.212321#.UtYDXi5_lL8.facebook
2 0


Коментирай в Радио 999Най-ново от Публикувай с 999

Как се случват нещата в мил...

Всеки ден минавам от там по...

На 20.07.2019г. със своето ...

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Реклама