Получено на 13 Март 2014 в 09:22 от Радулов
Над 80 от общо 132 села във Видинския регион имат под 200 жители и са пред изчезване, сочи статистиката.

Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване, наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца. Във Видинско е и най-високата смъртност, а в допълнение голяма част от хората емигрират в чужбина.

Областта е с най-малобройно население в страната – малко над 99 хил. души. Само през последните 10 години населението във Видинско е намаляло с близо 24% или с близо 31 хил. души, съобщи директорът на териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова. Причините за това намаление са отрицателния естествен прираст, изселването на населението вътре в страната и не малък процент емигрирали в чужбина.

Силно влошена е ѝ възрастовата структура на населението, само 15% от жителите са на възраст до 18 години и ако този процент е близо до средния за страната, то 26 на сто от населението на областта е на възраст над 65 години, отчита статистиката.

Най-малкото село в областта е с двама жители

Най-малкото село в областта е Шипикова махала в община Бойница и е с население от двама жители, отчетоха след преброяването от статистика. Това е и първото село, което се очаква да изчезне в близките години.

Над 80 от селата във Видинския регион са пред изчезване

Най-малкото село в областта е с двама жители
В селата Каниц, Граничак и Бояново живеят съответно девет, 10 и 11 души. В Каниц няма ток и вода и хората носят вода с кобилица от чешмата, строена през 1924 г. Къщите са изоставени и се рушат.

В последните две години от картата на България бяха заличени две села във Видинско – Халовски колиби в община Бойница (от октомври 2012 г.) и Бостаните, община Чупрене (от август 2012 г.).http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nad-80-ot-selata-vyv-vidinsko-sa-pred-izchezvane-6007371

След 25 години национално отговорна регионална политика, резултатът е този!
0 0


Коментирай в Радио 999Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама