Получено на 30 Август 2012 в 10:16 от Nikola
"Нойе Цюрхер Цайтунг": Изтощителното обезлюдяване на България

В репортаж в авторитетния швейцарски вестник се казва, че пътуването из България далеч от големите й градове буди неприятно чувство
Запуснати дворове, рушащи се къщи и безлюдни села. Пътуването из България далеч от големите й градове буди неприятно чувство, пише Сузане Елнер в авторитетния швейцарски вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг".

В публикацията, озаглавена "Изтощително обезлюдяване на България" се казва, че младите хора напускат страната на групи, къщи се рушат, защото никой не иска да живее в тях, а при семейните срещи през лятната ваканция млади и възрастни трудно се разбират.

В градините плевелите са избуяли до метър височина. По ръждясалите огради висят пожълтели некролози, а покривите на изоставените къщи отдавна са пропаднали - така изглеждат много от селата в България. Защо никой не се грижи за заключените с катинар къщи?

На човек му се иска да попита някого на улицата "Къде са хората?". Но и по улиците няма кого да срещнеш.

От години България има сериозен демографски проблем. Броят на населението намалява постоянно. Преди 1990 г. в балканската страна живееха почти девет милиона души. 23 години по-късно населението се е свило до 7.4 милиона.

Прогресивното обезлюдяване на България е свързано със силната миграционна вълна в посока Западна Европа и САЩ. Не само младите и високообразовани хора напускат страната. Обикновени работници или хора от малките градчета и села с висока безработица също обръщат гръб на родината..
Почти всеки българин има роднини или познати, които работят в чужбина. Там те печелят много повече отколкото в България. Средната работна заплата в страната е 370 евро. Тя е най-ниската сред всички страни от ЕС.

На този фон не е изненадващо, че все повече българи търсят късмета си навън, казва един 30-годишен инженер.

И отклонява въпроса дали не би предпочел да живее в България, отколкото в Швеция, за да не ограничава връзката с приятелката си само до ваканционните месеци. Той много добре знае, че приятелката му ще го последва в чужбина.

"Собствените ми внуци са ми чужди", признава възрастна жена. "Изглеждам като някоя глупачка, когато синът ми от Америка идва със семейството си през лятото и аз контактувам с внучетата само с О.К".

Нищо чудно, че никой не се грижи за рушащите се къщи. Възрастното поколение вече си е отишло от този свят, а в България ново не се задава.


4 4


Коментирай в Радио 999


Ричард | 31 Август 2012 в 09:38


За повече подробности прочетете планът Ран. Всичко върви по план...


кофти | 30 Август 2012 в 18:10


То ако им пукаше, щяха да създадат условия хората да имат поминък по селата и да не си продават земята и къщите. А на младите, учени и кадърни, шяха да дават добри заплати за да живеят в България. Да ама не!


God | 30 Август 2012 в 16:21


Всичко написано е тъжно, но факт. Не знам обаче на малкото административно чиновниче или на администрацията дали им пука.


зевзек | 30 Август 2012 в 13:58


В този раздел май са мненията на читателите и това което е впечатлило читателите и искат да го споделят и с други хора.


възмутен | 30 Август 2012 в 13:56


Що бе това са новините от България, на мен ми харесва да ми поднасят избрани новини от интернет пространството то може ли човек всичко да прегледа, да намери и да прочете. Какъв ти е проблема? Не чети бе брато като не ти е интересно!


възмутен 2 | 30 Август 2012 в 13:48


Все пак нали това са "новините от вас" а не "копираните новини от вас" ? Няма ли някакви норми ,които трябва да се спазват при пращането на новини радио999 ,нали няма смисъл просто да се копират от където дойде ?


бреее | 30 Август 2012 в 13:38


Еми сега тея мангали требва да ги пратят да чукат камъни т.е. да полагат обществено полезен труд. Нали знаете, че в САЩ ако някой нападне полицай или ще го застрелят при самоотбрана или влиза на топло веднага.


възмутен | 30 Август 2012 в 13:31


Ето една от причините за обезлюдяването на България:... Полицай пострада, нападнат от трийсетина роми Четирима от нападателите са задържани, издирват останалите Полицейски служител от Бяла Слатина е пострадал и е настанен в болница след нападение от група роми, секли незаконно дърва край белослатинското село Враняк, съобщиха от Областна дирекция на МВР във Враца. Вчера към 20:40 ч. след получен сигнал за незаконна сеч в землището на селото е изпратен полицейски екип от трима служители. В местността Янчов геран те намерили микробус, натоварен с около четири кубика отрязани дърва. Полицаите откарали микробуса и дървата до стопанския двор на кооперацията във Враняк, за да ги оставят на отговорно пазене. Минути след това в двора влезли около трийсетина мъже от ромски произход , които нападнали полицейските служители. При саморазправата един от служителите е ранен, като е настанен за лечение в болницата в Бяла Слатина, но няма опасност за живота му, допълват от ОД на МВР. Ромите успели да си вземат обратно микробуса и да напуснат стопанския двор. Тази сутрин четирима от тях са задържани, а микробусът е намерен на улица в ромската махала на Бяла Слатина, където нападателите живеят Продължава издирването на останалите участници в саморазправата снощи. http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5095311


възмутен | 30 Август 2012 в 13:31


Ето една от причините за обезлюдяването на България:... Полицай пострада, нападнат от трийсетина роми Четирима от нападателите са задържани, издирват останалите Полицейски служител от Бяла Слатина е пострадал и е настанен в болница след нападение от група роми, секли незаконно дърва край белослатинското село Враняк, съобщиха от Областна дирекция на МВР във Враца. Вчера към 20:40 ч. след получен сигнал за незаконна сеч в землището на селото е изпратен полицейски екип от трима служители. В местността Янчов геран те намерили микробус, натоварен с около четири кубика отрязани дърва. Полицаите откарали микробуса и дървата до стопанския двор на кооперацията във Враняк, за да ги оставят на отговорно пазене. Минути след това в двора влезли около трийсетина мъже от ромски произход , които нападнали полицейските служители. При саморазправата един от служителите е ранен, като е настанен за лечение в болницата в Бяла Слатина, но няма опасност за живота му, допълват от ОД на МВР. Ромите успели да си вземат обратно микробуса и да напуснат стопанския двор. Тази сутрин четирима от тях са задържани, а микробусът е намерен на улица в ромската махала на Бяла Слатина, където нападателите живеят Продължава издирването на останалите участници в саморазправата снощи. http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5095311Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама